Obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

  • 15.09.2020. 19:02

Srpska i Srbija su zajedno i nikada na štetu drugih, poruka je predsjednice Republike Srpske. Ove zastave se nalaze u srcu našeg naroda, poručila je Željka Cvijanović nakon što joj je izaslanik predsjednika Srbije, Aleksandar Vulin, uručio replike 130 ratnih zastava ispred Palate Republike povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Ovo je veliki događaj i za Srpsku i za Srbiju - poručuje predsjednica Srpske.

"Mi se radujemo svemu onome što radi Srbija, i sve što dobro postiže na svom putu razvoja, ali smo isto tako, moram reći, i sigurni u podršku koju smo imali i imaćemo u budućnosti i veselimo se, naravno, zajedničkim uspjesima. To nas neće odmaći od onog što su realni životni problemi, ali je važno da poštujemo sve ono što je bitno u našoj istoriji, da znamo šta je naša tradicija, da znamo šta je naš identitet", kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Srbima više niko ne može da zabrani da budu jedinstven politički narod, jasan je izaslanik predsjednika Srbije. Ponosan sam, kaže Aleksandar Vulin, što sam ovdje u Banjaluci, svim Srbima čestitam ovaj praznik i što vidim sve nas zajedno u boljoj i ljepšoj budućnosti. Јoš prije nekoliko godina na inicijativu predsjednika Vučića i Dodika počeli smo da obilježavano zajedničke važne datume, podsjeća Vulin.

"Današnji nacionalni praznik je dokaz da brinemo jedni o drugima, dokaz da vodimo računa jedni o drugima, i dokaz da nikada više, kakve god nas sreće i nesreće budu okupljale, nećemo biti sami. Nikada više. Niko ne može umjesto nas da donese tu odluku da prestanemo da budemo jedinstven politički narod. Mi smo jedan politički narod", kaže Aleksandar Vulin, izaslanik predsjednika Republike Srbije.

Srpski narod će vijekovima proslavljati ovaj praznik, poruka je srpskog člana predsjedništva BiH. Naglasio je da ništa prirodnije nema nego za jedan narod da ima svoje pravo na državu. To danas znači, kaže Milorad Dodik, teritoriju, narod i efektivnu vlast. 

"Danas ja želim da kažem da mi imamo dvije države - Srbiju i Republiku Srpsku. Ali da je naša težnja da budemo jedna država, i da zajedno u istoriji gradimo sigurnost i budućnost čitavog ovog regiona. I to je nešto što nam niko ne može oduzeti, niko nas ne može spriječiti da o tome razmišljamo i tome težimo", kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Prije 20-ak dana, na zajedničkom sastanku rukovodstva Srpske i Srbije u Beogradu, dogovoreno je da 15. septembar - dan proboja Solunskog fronta - bude dan kada se slavi jedinstvo, sloboda i nacionalna zastava. Ovo će biti praznik koji će od danas i ubuduće biti praznik Srbije, Republike Srpske, ali i svih zemalja gdje žive Srbi - poručuje premijer Srpske.

"Ovo je jedan praznik koji obuhvata naše korijene, naše postojanje i naše bitisanje, ne samo Srba koji žive u Srbiji, nego Srba koji žive na svim prostorima i van Srbije", kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Ulice Banjaluke danas su bile okićene zastavama Srpske i Srbije, a crveno-plavo-bijele trobojke su bile istaknute na zgradama svih republičkih i lokalnih institucija. Vlada Republike Srpske je prošlog četvrtka, 10. septembra, usvojila zaključak da se današnji dan u budućnosti obilježava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)