Ubijeno 138 ljudi

Obilježavanje odbrane zapadnih granica Srpske

  • 18.09.2018. 11:41

Služenjem parastosa kod Spomen-krsta na obali rijeke Une u Kozarskoj Dubici počeo je program obilježavanja 23 godine od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije, u kojoj je sa područja ove opštine, kao i Novog Grada i Kostajnice ubijeno 138 ljudi, a materijalna šteta u naseljenim mjestima se procjenjuje na 180 miliona KM.

Parastosu, koji služi paroh dubički Slobodan Malinović, prisustvuju član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, delegacija Narodne skupštine Srpske, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, izaslanik predsjednika Srpske Miladin Dragičević, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević. 

Parastosu prisustvuju i general Momir Zec i nekadašnji komandant odbrane Kozarske Dubice Pantelija Ćurguz, kao i lider SDS-a Vukota Govedarica, te brojni drugi zvaničnici koji će po završetku parastosa položiti vijence kod Spomen-krsta stradalim civilima i vojnicima u agresiji hrvatske vojske 18. i 19. septembra 1995. 

U hrvatskoj agresiji na području zapadnokrajiških opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica 18. i 19. septembra 1995. godine ubijeno je 138 ljudi, i to 74 civila i 64 vojnika. 

Naselja i gradovi su pretrpjeli velika razaranja i štetu, a, prema podacima opštinskih komisija o procjeni materijalne štete, u Novom Gradu ona iznosi 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona KM, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM. 

Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije smatra se događajem značajnim za odbranu Republike Srpske i odlukom Vlade Srpske svrstan je među najznačajnije datume novije istorije.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм