Donja Gradina 

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina (Prenos na ATV-u od 11.45)

  • 05.05.2019. 08:30

U Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice danas će biti održana centralna manifestacija povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Obilježavanju Dana sjećanja prisustvovaće, između ostalih, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijeri Srpske i Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić, kao i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. 

Obilježavanje je počelo u 8.30 časova služenjem liturgije u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici. 

Program će biti nastavljen u Spomen-području Donja Gradina, gdje će u 11.15 časova biti položeni vijenci na grobnom polju Topole. 

U 12.00 časova na grobnom polju Hrastovi biće služen parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina - genocida, a vjerski obred podrazumijeva molitvu - pravoslavnu, jevrejsku i romsku, dok je u 13.00 časova planirano obraćanje zvaničnika. 

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700 hiljda Srba, 80 hiljada Roma i 23 hiljade Jevreja. 

Sistem logora smrti Nezavisne Države Hrvatske obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina, kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac. 

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio centar "Simon Vizental", zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500 hiljada Srba, 80 hiljada Roma, 32 hiljada Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti. 

U Memorijalnom kompleksu Jasenovac, koji danas pripada Hrvatskoj, kao žrtve su navedeni samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih. 

Među stradalima za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac bilo je više od 20 hiljada djece. 

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine i sloma NDH. 

Donja Gradina bila je jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora gdje su ubijani mahom Srbi, Jevreji i Romi.

Prenos obilježavanja iz Donje Gradine pratite na našem programu od 11 časova i 45 minuta, kao i na portalu i Fejsbuk stranici.

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина