Obilježavanje 78 godina od "Bitke na Sutjesci" 13. juna

11:19, 10.06.2021.
Izvor: Srna
Thumbnail
Na Tjentištu će 13. juna biti obilježeno 78 godina od Bitke na Sutjesci, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Uz poštovanje epidemioloških mjera, obilježavanju će prisustvovati ograničen broj lica.

Bitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva naziv je za operacije "Švarc" - njemačkih trupa u proljeće 1943. godine. Borbe su počele 15. maja - koncentričnim nastupanjem protiv glavnine snaga Narodno-oslobodilačke vojske Јugoslavije na prostoru Sandžaka i sjeverne Crne Gore, a završile se 15. juna na Tjentištu - probojem partizanskih snaga, njihovim izvlačenjem iz obruča i nastavkom pokreta prema jugoistočnoj Bosni.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Radomir Graonić rekao je da je Bitka na Sutjesci, u kojoj je poginulo 7.543 boraca, istorijski događaj od republičkog značaja.

- Bitka na Sutjesci je doprinijela pobjedi antifašizma na ovim prostorima. Zato njeni heroji ne smiju biti zaboravljeni - rekao je Graonić.

Prema njegovim riječima, u 11.00 časova biće položeni vijenci i cvijeće kod Spomen-kosturnice, u 11.10 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika, a u 12.00 časova zajednički ručak.