Doboj

Obilježavanje 76 godina od misije spasavanja savezničkih pilota "Halijard" na Ozrenu

  • 03.10.2020. 07:49

U Boljaniću kod Doboja danas će biti obilježeno 76 godina od misije spasavanja savezničkih pilota "Halijard" na Ozrenu, a prisustvovaće zvaničnici Republike Srpske i predstavnici diplomatskog kora u BiH.

Obilježavanju će prisustvovati srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Radovan Višković i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Prisustvovaće i predstavnici Ambasade SAD u BiH, izaslanik predsjednika Srbije, članovi Fondacije "Halijard", predstavnici ambasada stranih država u BiH, te delegacija grada Doboja.

Ceremonija polaganja vijenaca planirana je za 11.00 časova.

Potomcima porodica koje su spašavale američke i ostale savezničke pilote biće dodijeljene zahvalnice.

U 11.45 časova predviđeno je otvaranje izložbe "Halijard misija".

Operacija "Halijard" ili "Vazdušni most" smatra se jednom od najuspješnijih akcija u istoriji ratovanja kada je od zarobljavanja i moguće smrti spašeno više od 500 pripadnika angloameričkih vazdušnih snaga koje su Nijemci oborili iznad Jugoslavije.

Srpskim antifašističkim snagama otpora tokom 1944. i 1945. godine komandovao je general Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Draža Mihailović.

Evakuacija je vršena sa improvizovanih aerodroma u ruralnim oblastima na područjima Srbije i BiH.

Vrhovna komanda Jugoslovenske vojske u otadžbini je sredinom oktobra 1944. godine, pod pritiskom partizanskih snaga, sa svojim jedinicama prešla iz Srbije u istočnu Bosnu. Na planini Ozren, u blizini sela Boljanić, kod Doboja, od 22. oktobra do 1. novembra 1944. godine osposobljeno je novo uzletište.

Sa tog uzletišta je 1. novembra 1944. godine u Italiju poletio avion sa šefom američke vojne misije, pukovnikom Robertom Mekdauelom, kapetanom DŽonom Milodragovićem i poručnikom Majklom Rajačićem.

Sa uzletišta u Boljaniću 27. decembra 1944. godine za Italiju je odletio kapetan Nik Lalić, te radio-telegrafista Artur DŽibilijan.

Posljednja evakuacija sa Ozrena obavljena je krajem februara 1945. godine po veoma hladnom vremenu. Tada su u dva transportna aviona "C-47" u pratnji nekoliko lovaca evakuisani preostali Amerikanci.

Prenos ovog događaja možete pratiti u direktnom prenosu od 11 časovas na ATV-u, Fejsbuk stranici ATV Banjaluka i portalu www.atvbl.com.

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок