UŽIVO

Obilježeno 27 godina od stradanja Srba u Podrinju

  • 06.07.2019. 10:24

Danas je u Bratuncu obilježeno 27 godina od stradanja više od 3.500 ubijenih Srba iz srednjeg Podrinja koje su pobile muslimanske snage od maja do decembra 1992. godine.

Obilježavanju stradanja Srba prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, te delegacija Narodne skupštine Republike Srpske u kojoj će biti narodni poslanici Mladen Popović, Savo Vulić i Kostadin Vasić. 

U periodu od maja do decembra 1992. godine muslimanski vojnici su u srebreničkoj opštini ubili više od 400, a u bratunačkoj 560 Srba, većinom civila, među kojima veći broj djece i žena, te uništili 43 srpska sela sa više od stotinu zaselaka, kao i više vjerskih objekata i grobalja. 

Obilježavanje 27 godina od stradanja Srba u Podrinju posvećeno je svim srpskim žrtvama iz ovog kraja u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizuje se kao znak sjećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio. 

Na Petrovdan 1992. godine muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačakajući i paleći srpsku imovinu.