Duga Njiva kod Modriče

Obilježavanje 26. godišnjice od proboja "Koridora života" UZIVO

  • 24.06.2018. 11:07

Na ATV-u gledajte uživo obilježavanje 26. godišnjice od proboja "Koridora života".

Povodom obilježavanja 26 godina od proboja Koridora, jedne od najvećih vojnih pobjeda Vojske Republike Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, u manastiru Svetog velikomučenika kneza Lazara na Dugoj NJivi kod Modriče služena je Sveta arhijerejska liturgija.

Liturgijom kojoj je počelo obilježavanje proboja Koridora, služilo je NJegovo preosveštenstvo umirovljeni episkop srednjevropski Konstantin koji je potom pred spomen-obilježjem služio parasos za 413 boraca poginulih prilikom proboja Koridora života. 

Tokom manifestacije biće pušteno 12 bijelih i jedan crveni golub kao znak mira i znak sjećanja na 12 banjalučkih zvjezdica umrlih 1992. godine i trinaestu preminulu kasnije. 

Direktan povod za akciju "Koridor života" bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika. 

Od 12.00 časova planirano je obraćanje zvaničnika i kulturno-umjetnički program, u kojem će učestovati glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke i hor "Vila" iz Prijedora. 

I ove godine najavljen je marš 300 učesnika operacije "Koridor `92" i građana iz Osječana kod Doboja, dug 12 kilometara, u znak sjećanja na 12 banjalučkih beba. 

U okviru obilježavanja ovog značajnog datuma u Skugriću kod Modriče sinoć je obilježno spajanje Istočno-bosanskog i Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, kojim je zvanično 28. juna 1992. godine oslobođen put prema istočnom dijelu Republike Srpske i Srbije. 

Vojna operacija Proboj koridora trajala je od 14. do 28. juna na prostorima cijele Posavine, čime je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine sa oko 1,5 miliona stanovnika. 

U akciji "Koridor 1992", koja je označena kao sudbonosna, poginula su 273 borca Vojske Republike Srpske, 70 boraca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine. Ranjeno je 1.918 boraca. 

Akcija je počela nakon što su snage HVO-a, zauzimanjem Modriče, presjekle kopneni put između zapadnog dijela Srpske i tadašnje SAO Krajine sa istočnim dijelom Srpske i Srbijom. 

Akciju "Koridor 1992" izvele su združene jedinice Vojske Republike Srpske i Srpske Vojske Krajine protiv vojnih i paravojnih snaga muslimansko-hrvatske koalicije. 

Ovom bitkom oslobođeni su Modriča, Odžak, Derventa i Brod. 

Kompletna vojna operacija proboja i obezbjeđivanja Koridora završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na rijeku Savu na prostoru Brda.

Gledajte uživo obilježavanje 26. godišnjice od proboja "Koridora života"

Тагови: