Svetom arhijerejskom liturgijom

Obilježavanje 26. godišnjice od proboja "Koridora života"

  • 24.06.2018. 09:35

U manastiru Svetog velikomučenika kneza Lazara na Dugoj NJivi kod Modriče Svetom arhijerejskom liturgijom počelo je obilježavanje 26 godina od proboja Koridora, jedne od najvećih vojnih pobjeda Vojske Republike Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Svetu arhijerejsku liturgiju služi NJegovo preosveštenstvo umirovljeni episkop srednjevropski Konstantin koji će potom pred spomen-obilježjem služiti parasos za 413 boraca poginulih prilikom proboja Koridora života. 

Programom obilježavanja, koji je usvojio Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, polaganje vijenaca predviđeno je u 11.00 časova. 

Tokom manifestacije biće pušteno 12 bijelih i jedan crveni golub kao znak mira i znak sjećanja na 12 banjalučkih zvjezdica umrlih 1992. godine i trinaestu preminulu kasnije. 

Direktan povod za akciju "Koridor života" bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika. 

Nakon parastosa i polaganja vijenaca biće obavljen obred lomljenja slavskog kolača, kojim se obilježava manastirska slava Sveti car Lazar. 

Od 12.00 časova planirano je obraćanje zvaničnika i kulturno-umjetnički program, u kojem će učestovati glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke i hor "Vila" iz Prijedora. 

I ove godine najavljen je marš 300 učesnika operacije "Koridor `92" i građana iz Osječana kod Doboja, dug 12 kilometara, u znak sjećanja na 12 banjalučkih beba. 

U okviru obilježavanja ovog značajnog datuma u Skugriću kod Modriče sinoć je obilježno spajanje Istočno-bosanskog i Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, kojim je zvanično 28. juna 1992. godine oslobođen put prema istočnom dijelu Republike Srpske i Srbije. 

Vojna operacija Proboj koridora trajala je od 14. do 28. juna na prostorima cijele Posavine, čime je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine sa oko 1,5 miliona stanovnika. 

U akciji "Koridor 1992", koja je označena kao sudbonosna, poginula su 273 borca Vojske Republike Srpske, 70 boraca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine. Ranjeno je 1.918 boraca. 

Akcija je počela nakon što su snage HVO-a, zauzimanjem Modriče, presjekle kopneni put između zapadnog dijela Srpske i tadašnje SAO Krajine sa istočnim dijelom Srpske i Srbijom. 

Akciju "Koridor 1992" izvele su združene jedinice Vojske Republike Srpske i Srpske Vojske Krajine protiv vojnih i paravojnih snaga muslimansko-hrvatske koalicije. 

Ovom bitkom oslobođeni su Modriča, Odžak, Derventa i Brod. 

Kompletna vojna operacija proboja i obezbjeđivanja Koridora završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na rijeku Savu na prostoru Brda.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.