Srebrenka Golić

Obećali pomoć u izgradnji turističko-rekreativnog centra na Majevici

  • 15.08.2018. 15:46

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske pružiće svu neophodnu pomoć iz svoje nadležnosti za izgradnju turističko-rekreativnog centra na lokalitetu Busije, na planini Majevici, izjavila je danas resorni ministar Srebrenka Golić.

Tokom razgovora sa načelnikom opštine Lopare Radom Savićem, potencijalnim investitorom Svetozarom Ostojićem i republičkim pravobraniocem Milimirom Govedaricom, Golićeva je navela da su Vlada i druge institucije Srpske na usluzi konkretnim investitorima, dokazanim privrednicima, spremnim da ulažu u otvaranje novih radnih mjesta i razvoj realnog sektora.

S obzirom na to da je Republika Srpska vlasnik zemljišta na ovoj lokaciji, od Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove zahtijeva se da što prije bude uspostavljen katastar nekretnina na ovoj lokaciji, da bi počela izrada zoning plana područja posebne namjene i bile stvorene pretpostavke za realizaciju investicije, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Savić je upoznao Golićevu o turističkim i prirodnim potencijalima ove lokacije i naglasio da postojeći izletnički kapaciteti na Busijama odavno ne mogu zadovoljiti sve veći interes izletnika i rekreativaca iz cijele regije.

On je rekao da je za opštinu Lopare izgradnja ovog turističkog kapaciteta od vitalnog značaja jer podrazumijeva otvaranje velikog broja novih radnih mjesta, povećanje poljoprivredne proizvodnje i prerade hrane, razvoj turizma i male privrede, što će spriječiti dalji odlazak, prvenstveno mladih, iz ovog kraja, ali i obezbijediti povratak Majevičana koji su decenijama u inostranstvu i dalja ulaganja.

Republički pravobranilac Milimir Govedarica rekao je da je u okviru Pravobranilaštva formirano Odjeljenje za privredu i investicije i da će pravobranilac za ove oblasti iz sjedišta zamjenika u Bijeljini od prvog dana biti uključen u realizaciju ovog kapitalnog projekta, izuzetno značajnog za Semberiju, Majevicu i Republiku Srpsku.

Na sastanku su usaglašene aktivnosti i obaveze za realizaciju ove investicije.

Тагови: