Nenad Stevandić

Obavijestićemo Evropljane o kršenju demokratskih načela u BiH

  • 01.09.2019. 14:26

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da će ova politička partija u narednom periodu obavijestiti evropske državnike, parlamentarce, ministre i predsjednike političkih partija o kršenju demokratskih načela izborne volje u BiH, s ciljem zaštite interesa Republike Srpske.

"Našim koalicionim partnerima i institucijama Republike Srpske predložićemo povećan međunarodni angažman, jer želimo da svi budu informisani o onome što se događa u BiH. Želimo da slika o Republici Srpskoj bude vjerodostojna", rekao je Stevandić novinarima. 

On je podsjetio da 5. septembra ističe rok za realizaciju sporazuma o formiranju vlasti u BiH i, ukoliko ne bude realizovan, BiH će biti u dubokoj krizi, a odgovornost će snositi lider SDA Bakir Izetbegović. 

Stevandić tvrdi da ministri iz Republike Srpske u Savjetu ministara u tehničkom mandatu imaju najgore rezultate rada, što je posljedica neformiranja novog saziva Savjeta ministara. 

"Predstavnici takozvanog Saveza za promjene dobro su se pobrinuli, zbog straha da će ostati bez funkcija na nivou BiH, da dodatno pojačaju sukobe sa rukovodstvom Republike Srpske i u sve ovo uvedu priču o NATO. Ovo je neviđeno licemjerstvo i najveća je podvala Srpskoj", rekao je Stevandić. 

On je ocijenio da je saradnja Srpske sa NATO odlična i da ne treba da bude opterećena različitim sukobima. 

Stevandić je istakao da je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović povećao uvoz inostrane hrane sa 60 na 92 odsto, što je podilaženje uvozničkom lobiju, a opstruisao je i otvaranje mosta "Bratoljub". 

"Kada je riječ o ministru bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Draganu Mektiću, evidento je da je u njegovom mandatu esklarala migrantska kriza i pogoršana bezbjednosna situacija u BiH. Ministar inostranih poslova BiH u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak nije vrijedan pomena, jer je mimo zakona zapošljavao, imao ogrome troškve putovanja, a njegov jedini rezultat rada je stalni napad na /srpskog člana Predsjedništva BiH/ Milorada Dodika i rukovodstvo Srpske", kaže Stevandić. 

On je naglasio da predsjednik PDP Branislav Borenović ima iste političke opcije sa strankama iz Federacije BiH, kao i sa predsjedavajući Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Izetbegovićem, jer je izjavio da bi uputio u proceduru Godišnji nacionalni program za NATO. 

"Zahtjev za aktiviranje članstva u NATO isključuje Rezoluciju o vojnoj neutralnosti Republike Srpske za koju PDP i SDS nisu glasali. Pokušavaju da pridobiju podršku NATO partnera u privatnom obračunu sa Dodikom", rekao je Stevandić.