Obavezna vakcinacija: Da ili ne?

  • 21.04.2021. 19:54

Žestoki protivnici vakcinacije nedavno su dobili i zvaničan odgovor od Evropskog suda za ljudska prava: obavezna vakcinacija je neophodna u demokratskom društvu i ne krši ljudska prava.

Dilema o obaveznoj imunizaciji postoji i kod građana Srpske, iako je ona trenutno na dobrovoljnoj osnovi.

Republika Srpska može, ali još uvijek neće uvoditi obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa. Ipak, imunizacija je jedini način vraćanja na život prije pandemije, poručuje direktor Instituta za javno zdravstvo.

"Želimo građanima da ne namećemo obavezu vakcinacije, već da budu svjesni koliki značaj sama vakcinacija predstavlja, tj. da oni sami kroz svoju inicijativu pristupe samom procesu vakcinacije", rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo. 

Vakcine koje imamo efikasne su i bezbjedne, u klasi su svih drugih lijekova koji se danas koriste, kaže Zeljković. U vakcinama je spas, poručuje i direktor UKC-a Republike Srpske.

"Jedini spas je u prevenciji, a to je vakcinacija. Želim da pozovem sve građane Republike Srpske da se vakcinišu i da daju doprinos u prevenciji ove veoma opake bolesti", istakao je Vlado Đajić, generalni direktor UKC-a Republike Srpske.

Nema prisile, trenutni stav vlasti je da se treba vakcinisati onaj ko hoće, a država je tu da mu obezbijedi uslove, poručuje srpski član Predsjedništva BiH Milora Dodik. 

U narednih 15-ak dana, kaže Dodik, u Republiku Srpsku doći će 50 hiljada doza Sputnjika, a 10. maja bi trebalo da dođe i 80 hiljada doza kineske vakcine.   

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.