Zajednička komisija bez saglasnosti

O Zakonu o ratnoj torturi izjašnjavaće se Ustavni sud RS

  • 30.07.2018. 13:13

Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda RS nije postigla saglasnost o pitanju povrede vitalnog nacionalnog interesa u Zakonu o zaštiti žrtava torture RS, koji je zatražio Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS. 

To znači da će se o Zakonu izjašnjavati Ustavni sud Republike Srpske. 

Klub Bošnjaka smatra da su kao žrtve zakonom obuhvaćeni samo Srbi, a da su Bošnjaci i Hrvati, kao i ostali, izostavljeni. 

Iz Kluba Srba u Vijeću naroda poručuju da je bio najsporniji treći amandman koalicije Domovina i da nema diskriminacije u Zakonu ni prema jednom narodu, da je sve rađeno na osnovu odredbi Zakona o udruženjima i fondacijama.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, Mujo Hadziomerović kaže da žali što vlast nije pokazala senzibilitet prema žrtvama. Kaže da je isti slučaj bio 2014. godine sa logorašima. Poručuje da takva politika ne može opstati i da će nadležni morati da shvate da je, kako kaže, diskriminacija nad žrtvama nedopustiva i da ne može potrajati.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS, Nenad Stevandić, poklonio je Hadžiomeroviću kopiju Dejtonskog mirovnog sporazuma i poručio mu da je detaljno pročita. 

Kaže da je suština Dejtonskog sporazuma da sve što nije regulisano zakonima na nivou BiH bude regulisano entitetskom propisima. Stevandić poručuje da u Zakonu nema nijedna diskriminatorska odredba prema žrtvama niti bilo kakav prefiks "srpski". 

Poručuje i da u Federaciji godinama postoji takav zakon i da je prema Srbima dosta rigorozniji od onog koji je usvojila Narodna skupština.Kaže da se Zakon ne bavi percepcijama, već regulisanjem statusa žrtava ratne torture i da je sada cilj da se pronađu sredstva kako bi se žrtve makar malo obeštetile.