Alen Šeranić

O UKC-u Srpske se ne može govoriti kao žarištu virusa korona

  • 03.05.2020. 11:43

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da se o Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ne može govoriti kao o novom klasteru i žarištu virusa korona.

"Nije neuobičajeno da se infekcija pojavi u zdravstvenoj ustanovi, iako uvijek treba utvrditi zašto i odakle se ta zaraza tu pojavila. Sve to treba ispitati pa potvrditi", rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da je utvrđen virus kod 12 pacijenata koji nisu bili na Klinici za infektivne bolesti UKC, što ne znači da su donijeli virus u UKC ili da su tu bili zaraženi.

Šeranić je rekao da se u skladu sa usvojenim protokolima radi testiranje i prate pacijenti prilikom otpusta iz zdravstvenih ustanova, te da je razgovarano i o brzom testiranju pacijenata pri prijemu u bolnice da se dobiju određeni preliminarni pokazatelji.

"Cilj je da vidimo koju vrstu testova u tom smislu možemo iskoristiti", rekao je Šeranić.

Kada je riječ o jasnim procentima zaraze u populaciji, Šeranić je rekao da se kolektivni imunitet od virusa stiče, a eventualna vakcina čeka.

"Kolektivni imunitet se može steći i nesvjesno i to će se jednostavno desiti u populaciji, pogotovo sa ovakvom vrstom virusa, ali značajno je da prepoznamo svaku težu moguću komplikaciju da bismo obezbijedili ljudima adekvatnu zdravstvenu njegu", rekao je Šeranić.

On je istakao da će na vakcinu svakako čekati i to će biti jedna od mogućnosti za djelovanje, posebno prema najosjetljivijoj populaciji koju treba zaštititi.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић