Banjaluka

NSRS o Prijedlogu deklaracije o zaštiti prava SPC u Crnoj Gori

  • 23.06.2020. 07:41

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće danas po hitnom postupku prijedlog odluke o usvajanju deklaracije o zaštiti prava Srpske pravoslavne crkve /SPC/ na slobodno ispovijedanje vjere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori, rečeno je Srni u ovoj instituciji.

U ovom dokumentu, koji su predložili poslanički klubovi vladajuće većine, konstatuje se da je usvajanje spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica, SPC u Crnoj Gori dovelo u neravnopravan položaj u odnosu na ostale vjerske zajednice.

Pozivaju se vlasti u Crnoj Gori da prestanu sa pokušajima nasilnog otimanja crkava, manastira i imovine SPC u Crnoj Gori, da prestanu sa protjerivanjem sveštenstva i monaštva pod izgovorom da nemaju crnogorsko državljanstvo, i da dijalogom sa crkvenim velikodostojnicima SPC traže, u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore, rješenje ovog problema.

U nastavku 10. redovne sjednice biće razmatrani Prijedlog zakona o električnoj energiji i Prijedlog zakona o visokom obrazovanju.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o obezbjeđivanju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske, te Prijedlog zakona o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć u Republici Srpskoj.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u prvom dijelu ove sjednice, koji je zaključen u četvrtak, 18. juna, set zakona o školstvu.

Nastavak sjednice zakazan je u 10.00 časova.