Skupštinsko zasjedanje

NSRS o postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta Koridor "Pet ce"

  • 20.06.2018. 16:01

Prijedlogom zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta Koridor "Pet ce" kroz Republiku Srpsku i izgradnje dionice auto-puta "9. januar" Banjaluka-Doboj realizuje se projekat izgradnje tih auto-puteva u dijelu koji se preklapa na trasi Koridor "Pet ce", rečeno je na sjednici Narodne skupštine Srpske.

Direktorka Geodetske uprave Bosiljka Predragović istakla je, obrazlažući ovo zakonsko rješenje, da bi se njime riješila saobraćajna povezanost Srpske sa zemljama u okruženju. Prema njenim riječima, cilj je i da se stvore i preduslovi za bolji život građana i bolji ekonomski i privredni napredak Srpske.

Poslanici Parlamenta Srpske raspravljali su o Prijedlogu zakona o zateznoj kamati po hitnom postupku.

Prijedlogom zakona o zateznoj kamati znatno se smanjuje stopa zatezne kamate sa 0,05 odsto dnevno na 0,03 odsto dnevno, a predlaže se i da se ne vrši korekcija glavnice stopom rasta potrošačkih cijena, rekao je ministar finansija RepublikeSrpske Zoran Tegeltija obrazlažući u Narodnoj skupštini prijedlog ovog akta.

Tegeltija je rekao da je cilj brže i lakše izmirenje glavnog duga, prije svega za one privredne subjekte koji imaju problem s likvidnošću, a kojima je na ovaj način olakšano plaćanje dospjelih obaveza.

On je podsjetio da je Zakon o visini stope zatezne kamate donesen 2001. godine.

U obrazloženju prijedloga ovog akta navodi se da će povjerilac brže doći do likvidnih sredstava, što će u kombinaciji sa drugim mjerama fiskalne politike kao što su nove odredbe Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama, pozitivno uticati na buduće ekonomske i poslovne tokove u Republici Srpskoj.

Prijedlogom zakona o zateznoj kamati po hitnom postupku uređuje se visina stope i način obračuna zatezne kamate u Republici Srpskoj u slučaju kada dužnik zakasni sa ispunjenjem novčane obaveze u domaćoj ili stranoj valuti.

Odredbe ovog zakona primjenjuju se na sve slučajeve u kojima zatezna kamata nije propisana posebnim zakonom.

Iz SDS-a predlažu da stopa zatezne kamate bude niža, 0,022 odsto uvećana za stopu Euribora i da se taj iznos množi sa brojem dana zakašnjenj

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija je u ime Vlade Srpske povukao iz skupštinske procedure Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju radi daljih konsultacija u Vladi o ovom zakonskom rješenju.

Tokom skupštinske rasprave o prijedlogu ovog zakona, Tegeltija je rekao da povlači ovaj prijedlog iz skupštinske procedure radi daljih konsultacija u Vladi, te da će ovaj zakon u redovnoj proceduri i formi nacrta biti razmatran na nekoj od narednih sjednica parlamenta Srpske.

Poslanici su juče, po hitnom postupku, razmotrili Prijedlog zakona o amnestiji.

Ovaj zakon predviđa amnestiju za lica koja se na dan njegovog stupanja na snagu već nalaze na izdržavanju kazne zatvora, kao i osuđenim licima koja još nisu upućena na izdržavanje kazne. 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.