Novorođena beba u izolaciji bijeljinske bolnice

  • 25.03.2020. 19:33

Tačno u ponoć, u noći između utorka i srijede, rođena je prva beba u izolaciji bijeljinske bolnice, čija se majka nalazila u karantinu.

Novorođeni dječak težak 3kg i 400 grama i porodilja osjećaju se dobro i nalaze se u bolničkom karantinu, gdje će biti do dolaska rezultata testiranja na virus korona. Do tada je beba izolovana od majke.

"Radi se o trudnici, 98. godište koja je došla sa Zvorničke regije, kojoj je uzet bris na analizu i koja je sinoć porođena u našoj adaptirano-operacionoj sali namijenjenoj za karantin, pod stručnim vođstvom stručne ekipe, anesteziologa dr Sanje Dabić i ginekologa dr Milivoja Pelemiša. Beba je porođena, dobro se osjeća, rođen je dječak 3,400 grama. Majka se dobro osjeća i beba i majka su u karantinu odvojeno, čekamo rezultate analiza. Jutros je bebi uzet bris. To je ovako lijepe vijesti, da se zdravstveni radnici ipak uspijevaju snaći i u ovim vanrednim situacijama", rekla je prim. dr Milica Lovrić, v.d. direktora u JU Opšta bolnica "Sveti Vračevi".

Gradonačelnik Bijeljine apelovao je na svijest građana da shvate da se samo poštovanjem preporuka i savjeta ljekara zajedničkim snagama epidemiološka situacija može držati pod kontrolom. Za sada je, kaže, stanje stabilno. 

"Za sada imamo 1.190 lica koji su pod stručnim nadzorom, u samoizolaciji, od toga su 3 zaražena lica. 21 je u kućnoj izolaciji i 2 lica su u bolničkoj izolaciji, jedna porodilja sa bebom. Znači, sve u svemu, nije se značajno pogoršalo stanje, pogotovo se nije pogoršalo stanje u smislu da imamo još oboljelih, ali imamo veći broj lica koja su pod nadzorom", istakao je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

"Možemo konstatovati da je epidemiološka situacija stabilna. Htio bih napomenuti da smo uspostavili dobru i odličnu saradnju sa svim subjektima koji su uključeni u ova dešavanja, kako od strane zdravstvene službe, tako i predstavnika subjekata koji su zaduženi za kontrolu mjera koje su naložene", naglasio je Duško Milovanović, direktor Doma Zdravlja Bijeljina.

Na današnjoj sjednici Gradskog štaba Mićić je istakao da je Republički štab za vanredne situacije naložio opremanje i otvaranje karantina. U skladu sa tom naredbom, gradski štab je donio odluku da se karantin pripremi u prostorijama Kasarne u Bijeljini.