Slobodan Župljanin

Novi pokušaj prenosa nadležnosti je neustavan

  • 12.12.2018. 11:13

Zahtjev Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH za potpisivanje sporazuma o korištenju radio-veze između policijskih agencija u BiH predstavlja novi pokušaj prenosa nadležnosti sa entiteta na nivo BiH, izvan okvira Ustava i zakona u BiH, ocijenio je dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Univerziteta u Banjaluci Slobodan Župljanin.

"Republika Srpska je iskazala stav već u prvom pokušaju Direkcije u vezi sa ovim pitanjem. Direkcija nema te nadležnosti i izlazi iz okvira zakona i učešće u takvom sporazumu i pristanak na takav način komunikacije bio bi potpuno nezakonit", rekao je Župljanin Srni. 

Prema njegovim riječima, policijske agencije u BiH, a Direkcija za koordinaciju policijskih tijela to nije, i sada imaju način da komuniciraju i razmjenjuju operativne informacije i podatke u cilju rješavanja značajnih bezbjednosnih problema. 

"To znači da za takvim sporazumom ne postoji potreba niti će on operativno doprinijeti unapređenju bilo kakve saradnje između policijskih agencija. One na osnovu drugih propisa i zakona imaju druge mogućnosti da sarađuju, svako u okviru svojih nadležnosti, tako da je zahtjev Direkcije apsolutno izvan okvira Ustava i zakona u BiH", pojasnio je Župljanin. 

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH upućen je dopis, koji je u posjedu Srne, svim direktorima, komesarima i šefovima policija kojim ih poziva da sutra potpišu sporazum o korištenju radio-veze između policijskih agencija u BiH, a kao tačka u dnevnom redu navodi se i analiza stanja bezbjednosti u BiH. 

Potpisivanje ovog sporazuma podrazumijeva uvezivanje operativnih centara policija sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH, za šta ona nema nadležnost.