Projekti za sanacije i rekonstrukcije

Novi planovi za škole i bolnice u Republici Srpskoj

  • 05.01.2019. 19:19

Osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj u ovoj godini čekaju ozbiljni projekti sanacija i rekonstrukcija, kaže za ATV predsjedavajući Predsjedništva BiH. Milorad Dodik poručuje da će škole biti jedan od prioriteta na putu razvoja Srpske. 

Prethodnih godina izgrađene su nove škole i fakulteti, radilo se na obnovi studentskih domova i starih neuslovnih škola, ali ostalo je još posla, kaže Dodik. 

"Ove godine krećemo sa jednom opširnom akcijom da u naredne dvije tri godine obnovimo sve osnovne škole po standardu koji će biti na ponos i roditeljima i đacima. Da ne dozvolimo više da djeca idu u tako ohabane prostorije sa lošim sanitarnim čvorovima i bilo čemu drugom. To će i roditeljima i djeci dati zadovoljstvo da borave tamo", kaže Dodik.

Iz Ministarstva prosvjete poručuju da će većinu posla finansirati iz budžeta Srpske, a dijelom i kroz projekte sa međunarodnim organizacijama.

"Budžetom RS za 2019. godinu, planirane su investicije  što se tiče škola, znači osnovnih i srednjih škola. Mi i dalje nastavljamo investiranje kako u sanacije, adaptiranje rekonstrukcije tako i obnove škola. Ono što budemo dijelom sredstava obezbjeđivali, obezbjeđivaćemo kao Vlada RS a dio sredstava ćemo realizovati kroz projekte energetske efikasnosti", kaže Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Srpske.

U ovoj godini jedan od prioriteta su i zdravstvene ustanove. Banjalučki Univerzitesko klinički centar za koju godinu moći će da parira najsavremenijim svjetskim zdravstvenim centrima, poručuje Dodik. Uskoro će i dugogodišnji problem parking mjesta i gužvi postati prošlost, jer će se graditi parking garaže. Tu nije kraj, kažu iz UKC-a.

"Naravno imamo zajednički plan da napravimo rekonstrukciju ginekologije i porodilišta, da napravimo garaže, da preselimo psihijatriju. Da napravimo ovdje Medicinski fakultet i školu, znači jednim zajedničkim trudom i radom i podrškom i Republike i grada i Univerzitetsko kliničkog centra ćemo da napravimo ovdje da kažem, jedan medicinski kompleks", kaže Vlado Đajić, direktor UKC-a RS.

"Sada ćemo u ovoj godini otpočeti završiti drugi dio kliničkog centra, pedijatrije i ostali dijelovi. Izgradnju tamo fakulteta i srednje škole na Paprikovcu. To će biti jedna ozbiljna priča, ozbiljan kompleks koji će se završiti u narednim godinama", poručuje Dodik.

Proteklih godina gradile su se bolnice, obnavljali domovi zdravlja u brojnim gradovima i opštinama u Srpskoj, od rekonstrukcije UKC-a do izgradnje bolnica u Bijeljini i Istočnom Sarajevu. U planu su bolnice u Doboju i Nevesinju. Što se prosvjete tiče, samo na području Banjaluke u ovoj godini radilo se na obnovi 19 škola.

Тагови:
  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм