Stanovnici Gradiške se raduju 

Novi most znači manje gužve

  • 16.07.2019. 19:07

Novi most na Savi za Gradiščane znači samo jedno - manje gužve u gradu. To znači i manje potrošenih živaca u nepreglednim kolonama vozila koje su svakodnevica u gradu. Pričaju da novi granični prelaz čekaju kao ozebli sunce.

"Pa naravno da će olakšati. Gužve su neopisive, posebno vikendom. Nedeljom popodne, uvijek svakodnevno." 
" Ja inače živim ovdje, ali ponekad idem u inostranstvo. Tako da prelazimo ovdje, i obično su gužve. Pošto imam muža, radi u inostranstvu radi, dolazi svakih 15 dana i svaki put je tu," kažu mještani Gradiške.

Nije lako ni onima koji čekaju da pređu granicu. Zoran se prisjeća da je u Gradišci znao da čeka u koloni i 12 sati. 

"Katastrofa. Ljudi sviraju, to sam doživio jednom u svom životu i to je Bože sačuvaj," rekao je Zoran Savanović. 

Kolone i sati čekanja, svakodnevica su i za kamiondžije, Aleksandra i Željka. Jedva čekaju da se izgradi novi most i da se krene na novi granični prelaz. Sedmično kroz Gradišku prođu nekoliko puta. Ne mogu ni da prebroje sate koje su izgubili u čekanju.

"Treba par dana do Njemačke i nazad kući. A gubljenje sati, nama je to dragocjeno vrijeme. Gubiti dane ovako po prelazima. Bez išta. Valjda će biti urednije, brže i bolje," rekao je Aleksandar Sulaver, vozač kamiona.

"Olakšaće nam puno, zato što je gužva, ovdje ne možeš nigdje stati. Nema ništa mislim, katastrofa je. - Koliko često prelazite granicu? - Puno, sedmično dva ili tri puta," kaže Željko Jotanović, njegov kolega. 

Često prelaze Drago i Antonio iz Hrvatske. Danas su doputovali po namirnice, gorivo i ostale potrepštine koje su u Gradišci dosta jeftinije. Pričaju da više vremena potroše na graničnom prelazu nego u kupovini. Znaju da novi prelaz ima po nekoliko traka u oba smjera pa jedva čekaju da se otvori, kada novi most bude završen. 

"Sigurno da će biti bolje, znači biće negdje za 15 minuta, nema problema,... da," kaže Drago Đanić. 

"Mislim da bi trebalo dosta olakšati, jer je šest traka. Tako da će sigurno ići brže," rekao je Antonio Tišter. 

Ima i onih kojima gužve ne smetaju. Ko god radi u okolini sadašnjeg prelaza ne žali se. Samo da se rastereti saobraćaj, a posla ne bi trebalo da manjka, kažu radnici. 

"Pa značiće puno, značiće puno, dabome da hoće. A što se tiče ovdje, ja mislim da će biti posla bez obzira na taj granični prelaz. Ja bar tako mislim. Ne znam sad. - Nema straha? - Pa nema," kaže Duško Bukva, radnik u pekari. 

Gužve u gradu, izgradnjom mosta, odlaze u prošlost jer će na novu lokaciju biti premješten i carinski terminal.