Jačanje i razvoj Srpske

Novi GO SNSD-a sutra razmatra političku situaciju u Srpskoj i BiH

  • 17.09.2019. 19:14

Milorad Dodik je odlučan da radi na kompletnom jačaju i razvoju Republike Srpske. Jaka pronatalitetna politika, stambeno zbrinjavanje mladih bračnih parova, dječiji dodatak prilagođen rastu troškova, obezbjeđen materinski dodatak svakoj nezaposlenoj majci – samo su neke od mjera o kojima će se raspravljati na prvoj sjednici novog Glavnog odbora stranke u  Informaciji o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH. 

Kao ključna politika zacrtana je i javna odgovornost, uspostavljanje fiskalno održivog i nezavisnog sistema, reforma obrazovnog, ali i zdravstvenog sektora uz više usluga i bolje uslove medicinskog kadra Republike Srpske. 

Pored zdravstvenog sektora, najvažnija je reforma javnih preduzeća. Insistiraće se na odgovornosti rukovodećih javnih kadrova i njihove položaje izložiti sudu javnosti. Ograničiće se i imenovanje v.d. mandata i onemogućti da na tim mjestima budu imenovani kadrovi koji ne ispunjavaju uslove. 

Oni koji budu imenovani imaće rok u kojem će morati da pokazu i dokazu koliko mogu jer će odgovarati javnosti. Takođe, Poreska uprava imaće stalni zadatak da kontroliše porijeklo i sticanje imovine. Što se političke situacije u BiH tiče, prvi put otkada BiH postoji, formiranje vlasti uslovljava se Godišnjim nacionalnim programom za članstvo u NATO, ali ni to nije jedini problem. 

Situaciju dodatno usložnjava Deklaracija SDA, o kojoj će Glavni odbor zauzeti stav. Deklaracija je, kaže Milorad Dodik, poziv na raspad BiH, ali SNSD će, tvrdi, ponuditi  mudro rješenje, koje OHR, neće moći da ospori. O svemu će odlučivati najviše zakonodavno tijelo Republike Srpske. 

"Suština odgovora koji ćemo predložiti Narodnoj Skupštini Republike Srpske, koju ćemo na bazi toga i zakazati, biće upravo afirmacija tih stavova i mjera koje ćemo predočiti Glavnom odboru. Dakle, nama je jednako opasno postupanje visokog predstavnika kao što su i ovi  stavovi  SDA", kaže predsjednik SNSD-a i srpski član predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Što se političke situacije tiče, moguć je opstanak državne zajednice koja će poštovati sva prava naroda zagarantovana Ustavom ili miran razlaz. 

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović podsjeća da je Kancelarija visokog predstavnika više od 80 nadležnosti Republike Srpske prenijela na BiH. Došao je trenutak, kaže Radmanović, da je Republika Srpska  ugrožena, a upravo zbog toga će se zalagati za vraćanje svojih nadležnosti ali i prava na samoopredjeljenje. 

"Složenu situaciju, čak komplikovanu političku situaciju u BiH još više je pokvarila rezolucija političke partije koja ima najviše glasova, već tradicionalno, unutar bošnjačkog političkog dijela. Vrijeme je, baš zbog ovakvih stavova, koje čujemo iz političkog Sarajeva, da ponovo afirmišemo pravo na samoopredjeljenje. Dakle, međunarodno pravo na samoopredjeljenje zacrtano Poveljom UN-a i drugim međunarodnim aktima koji imaju primat u odnosu na akte u Bosni i Hervegovini", kaže Nebojša Radmanović, potpredsjednik SNSD-a.

Jasno je, kažu u SNSD-u, da se pozivaju na svoje početne stavove, a to je isključivo poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Jasno je, kaže potpredsjednik SNSD-a da je Deklaracija SDA ustanovljena na principima 90ih godina i probošnjačkim politikama, koje su uvijek imale podršku OHR-a u BiH. 

SNSD i dalje će insistirati na sprovođenju izborne  volje građana Srpske kada je u pitanju Savjet Minstara. Cilj je jaka Republika Srpska za svakog čovjeka - to je politika Milorada Dodika i SNSDa koja bi sutra trebalo da bude i potvrđena na sjednici GO  SNSDa.

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија