Glavni koordinacioni tim

Nove mjere: U planu uspostavljanje tri fonda za pomoć privredi

  • 08.04.2020. 19:06

Glavni koordinacioni tim Republike Srpske razmatrao je efekte donesenih mjera u suzbijanju pandemije i jačanju zdravstvenog sektora.

Kako bi se obezbijedila donatorska i kreditna sredstva za saniranje posljedica epidemije, vode se i razgovori sa MMF-om, Svjetskom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Evropskom komisijom.
 
Razmatrane su i nove mjere koje će pomoći privredi i lokalnim zajednicama. 

"Glavni koordinacioni tim analizirao je donesene mjere za podršku privredi i razmatrao mjere koje su u pripremi, a jedna od njih je uspostavljanje Garantnog kreditnog fonda. Garantni kreditni fond bi služio kao podrška malim i srednjim preduzećima kroz davanje garancije za uzimanje kredita kod poslovnih banaka za finansiranje obrtnog kapitala i likvidnost. U pripremi je i uspostavljanje Kompenzacionog fonda za podršku privredi i zdravstvenom sektoru i Fonda za podršku lokalnim zajednicama i preduzećima od lokalnog značaja", saopšteno je poslije sjednice Glavnog koordinacionog tima. 

Iz Vlade Republike Srpske najavljena je podrška u visini najniže plate za april 2020. godine za sve privredne subjekte u bruto iznosu, kojima je zabranjeno obavljanje djelatnosti, usljed pojave koronavirusa. Pomoć će dobiti i privredni subjekti koji su obustavili rad ili koji rade sa smanjenim kapacitetom, a koji nisu otpuštali radnike. Osim dosadašnjih mjera o hitnoj isplati poreza i doprinosa za povećanje plata, privremene odgode plaćanja poreskih obaveza za privredne subjekte, Vlada priprema i smanjenje neporeskih davanja, te podršku oporavku privrede kroz Fond solidarnosti. 

"Prema spisku djelatnosti i računicama koje je sačinilo Ministarstvo privrede i preduzetništva, ukupan broj zaposlenih koji ne rade po raznim osnovama u aprilu ove godine je 68.603 lica, dok ukupne obaveze za minimalnu bruto platu iznose 53.085.687 KM. Ukupne obaveze za minimalnu bruto platu iznose oko 53,1 milion KM", saopštili su nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije. 

Narednih 15 dana je ključno u borbi protiv virusa korona, saopšteno je nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije. Republički štab za vanredne situacije izvršio je raspodjelu doniranih proizvoda zdravstvenim ustanovama Republike Srpske.  

"Republički štab za vanredne situacije prihvatio je Informaciju o pristiglim donacijama i stanju zaliha lijekova, medicinskih i drugih sredstava za zaštitu zdravlja građana, kao i sredstava za održavanje higijene, te izvršio raspodjelu doniranih proizvoda zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj. Obavezuje se Ministarstvo trgovine i turizma da u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite pripremi prijedlog zabrane, odnosno ograničenja izvoza proizvoda potrebnih za održavanje higijene u trenutnoj epidemiološkoj situaciji". 

Zvaničnici Srpske još jednom su poručili građanima da se pridržavaju svih propisanih mjera zaštite od korona virusa, te su apelovali na lica kojima su propisane mjere kućne izolacije da ih se striktno pridržavaju. Republički štab odobrio je i održavanje sjednica Skupštine grada Banjaluka i Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo.