Radna grupa

Nove izmjene Poslovnika NSRS disciplinuju poslanike

  • 16.10.2019. 19:35

U narednom periodu idemo u izmjenu Poslovnika NSRS, potvrdio je za ATV Igor Žunić, šef poslanika SNSD-a u parlamentu Republike Srpske. 

Izmjene Poslovnika o radu Narodne skupštine Republike Srpske prvi je najavio Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, nakon posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je najmanje riječi bilo o predloženoj tački dnevnog reda, odnosno o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa.

"Sigurno ćemo naći način svi zajedno da Narodna skupština funkcioniše onako kako treba. Ja uvijek podržavam da se čuje riječ opozcije da imamo i žestoke duele jer narodni poslanik i jeste izabaran da promoviše svoju riječ i riječ građana koji su ga birali", kaže igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS. 

U toku je formiranje grupe za izradu izmjena Poslovnika. Klubovi poslanika, njihovi šefovi i potpredsjednici skupštine trebali bi primjedbe da dostave do polovine novembra, kaže Milan Petković, potpredsjednik NSRS. Grupu će imati zadatak da nađe rješenja da se zavede red a ne guši diskusija.

"Ja prvo i osnovno želim da se definiše replika i da se zna šta znači replicirati. Da replika ne bude dozvoljena kada neko samo spomene ime i prezme jednog poslanika, nego da mora biti njegovo ime ili poslanički klub, kome priapda ili stranka kojoj pripda bude u negativnom kontekstu spomentu. Ali, da se ni to ne zloupotrebljava. Takođe smatram da povreda poslovnika treba biti skraćeno vrijeme, da ne može trajati tri minute, nego je to dovoljno jedan minut", kaže Milan Petković, potpredsjednik NSRS.

Ideja je da se izmjenama poslovnika kojima bi se ograničile diskusije oko jedne tačke dnevnog reda, ali i vrijeme koje bi partije imale za diskusiju, onemogući degradacija Narodne skupštine. Niko neće biti spriječen da govori, a cilj je da se ne ponavljaju prepucavanja, vrijeđanja, najavio je ranije Milorad dodik, lider SNSD-a.

Lider PDP-a Branislav Borenović iz čije stranke i dolazi poslanik Draško Stanivuković kojeg upravo bije glas da od skupštine pravi ličnu promociju u rijaliti što kaže da bilo kakvo ograničavanje nije dobro. O granicama kulture  koja se prečesto u parlamentu prelazi nije ništa rekao.

Borenović kaže da Oko izmjena poslovnika treba da se usaglase sve političke stranke i svi poslanički klubovi u Parlament.

"Ako bi se išlo na rješenja kojim bi se ograničila mogućnost nekome  ko je danas u opoziciji da koristitu mogućnost da kaže svoj stav, da ga građani mogu provjeriti da li zaista radi u skladu što su njihova očekvanja, to neće biti dobro. Bilo kakvo ograničavanje  narodnim posalnicima da govore i iznose svoje stavove nije doboro", kaže Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Iz SNSDa  poručuju da bi iznošenje iz skupštine neki jedva dočekali - kako bi od sebe pravili žrtvu  i još gledaniji rijaliti. Upravo to desilo se danas u hrvatskom Saboru. Saborski poslanik Ivan Pernar. Ni nakon desetak poziva da sjedne te opomena, oduzimanja riječi, nije želio sjesti te je Gordan Jandroković, predsjednik Saobra, pozvao obezbjeđenje da udalje Pernara.

U nekim parlamnetiuma na lokalnom nivou već se uvodi red. U dobojskoj skupštini odzvonilo je   dobacivanjima s mjesta, međusobnim razgovorima,  upotrebi mobilnih telefona dok traje zasjedanje.

Disciplinu i red zavela je Sanja Vulić, predsjednica Skupštine grada.

"Kolege koje se sad nešto bune, zašto taj poslovnik treba poštovati isto tako su glasali za taj poslovnik. Takođe, moji predhodnici nisu željeli da se zamjeraju sa bilo kim od kolega. Prosto na skupštinama se moglo pričati ko je šta htio, kad je htio i ne držati se dnevnog reda. Ne vidim kako će danas-sutra biti poslanici i šta će raditi tek u narodnoj skupštini ako se ako ponašaju na lokalnom nivou. Ja samo tražim da se poštuje poslovnik, on je definisao ponašanje odbornika, način diskusije, i imamo kodeks ponašanja", kaže Sanja Vulić, predsjednik Skupštine grada Doboj.

Sve to imaju i posalnici u Narodnoj skupštini, ali o pravila se pojedini poput Draška Stanivukovića i Nebojše Vukanovića često ogluše i do granica dobrog ukusa i pristojnog ponašanja. Izmjene poslovnika trebale bi da spriječe upravo takve da od skupštinskih zasjedanja prave rijaliti šou i vlasitiu promociju.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?