Proglašeni za treću najveću opasnost u Evropi

Nove fotografije PDP-ovog poslanika Draška Stanivukovića i braće Ćulum pojavile su se u javnosti

  • 13.11.2020. 08:23

Riječ je o fotografijama ispred Stanivukovićeve vile, na kojima poslanik PDP-a pozira na motoru, sa kojim su braća Ćulim i njihova ekipa došli.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini privukao je dosta pažnje i izazvao lavinu reakcija nakon što su prošle godine objavljen fotografije njega i braće iz Sanskog Mosta. Prvo se Stanivuković nespretno branio tvrdeći da nikada nije upoznao Nermina i Armina:

"Nikada u životu nisam sreo braću Nermina i Armina Ćuluma, niti sam bio u kući kada su se oni slikali", kazao je on.

Ali fotografije su ubrzo demantovale PDP-ovog poslanika koji je još jednom bezuspješno pokušao da se "izvadi" iz cijele priče.

"Mi smo im dozvolili da se slikaju ispred kuće, a organizator je navodno pozvao braću Ćulum kako bi se te djevojke slikale sa njihovim automobilima. Te sporne slike su tada nastale, a mi u to vrijeme nismo ni bili u kuću", tvrdio je tada Stanivuković.

Kako su mediji ranije pisali braća Ćulum su na čelu bajkerske organizacije "United Tribuns", koju je njemačka tajna služba proglasila za državnu opasnost, a u Evropi su proglašeni za treću najveću opasnost za bezbjednost, navode mediji.

Prema izveštaju Službe za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma Njemačke pokrajine Bajern, motociklistička organizacija, ili kako sami sebe nazivaju "bratstvo“ Junajted Tribjuns nakon salefista i neonacista predstavlja najveću državnu opasnost u Njemačkoj. Njemačka tajna služba ih proglasila za prijetnju po nacionalnu bezbjednost nakon čega je doneseno rječenje da se protjeraju iz ove države.

Ova grupa se, prema pisanjima brojnih evropskih medija, bavi raznim kriminalnim poslovima. Agencija za istrage i zaštitu BiH 2014. pretresla je kuću Armina Ćuluma u okviru međunarodne policijske akcije "Ezel", koju je provodilo 900 policajaca na području BiH, Austrije i Njemačke.

Tada je razbijena kriminalna grupa koja se bavila trgovinom ljudima i prostitucijom.

"United Tribuns" djeluje u Austriji i Švajcarskoj, a njihovi direktni konkurenti su grupe "Hells Angels" i "Bandidos".

Junajted Tribjuns su članovi motociklističke bande koja članove regrutuje među takmičarima borilačkih vještina, prije svega onima koji pripadaju MMA sceni, zatim među izbacivačima, vojnicima i tjelohraniteljima. 

Prema navodima medija osnovani su 2004. godine u njemačkom gradu Filingen-Šveningen, a isti mediji navode da je osnivač bivši bokser iz BiH Almir Ćulum zvani Boki. Ćulum, koji je inače iz Prijedora, je tokom rata u BiH izbjegao u Njemačku. Za njega se navodi da je do 2009. godine, zajedno sa drugim članovima bratstva, vodio bordele u Filingen-Šveningenu. 2009. godine, on je sa jednim svojim rođakom prije velike policijske racije pobjegao u BiH.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм