Zavod za udžbenike i nastavna sredstva

Nova izdanja- univerzitetski udžbenici i stručne monografije

  • 01.01.2019. 10:31

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo Rade Ristović najavljuje da će u 2019. godini izdati nekoliko veoma zanimljivih univerzitetskih udžbenika, ali i stručnih monografija, kao i veći broj klasika domaće i svjetske književnosti. 

 "Kada govorimo o našoj izdavačkoj djelatnosti, planovi su uglavnom prezentovani javnosti jer smo već u potrazi za novim rukopisima kako udžbenicima, tako i neobjavljenim romanima i knjigama za djecu", ističe Ristović za Srnu. 

On podsjeća da su konkursi za udžbenike i nagrade "Zlatna sova" i "Sovica" raspisani i formirani članovi žirija. 

Svi detalji u vezi sa konkursima dostupni su na zvaničnoj internet prezentaciji Zavoda. 

"Naša nova izdanja u oblasti udžbenika vezana su za konkurs, a definisana Planom udžbenika. I ove aktivnosti ćemo realizovati u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom i Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske", napominje Ristović. 

On najavljuje da je u žiži interesovanja Zavoda za udžbenike u narednom periodu plasman izdanja na područje Srbije, o čemu već razgovaraju sa mogućim partnerima. 

Govoreći o 2018, Ristović navodi da je bila veoma uspješna godina za Zavod. 

On naglašava da su sva izdanja vezana za nastavne procese u osnovnim i srednjim školama koja su ranije planirana odštampana i distribuirana na vrijeme. 

"Uspjeli smo uskladiti rokove i obezbijediti nesmetano praćenje nastave za sve učenike. Blagovremeno smo isporučili i sve besplatne udžbenike, koje za učenike prvih i drugih razreda obezbjeđuje Vlada Republike Srpske", napominje on. 

Zavod je 2018. godine zabilježio i nešto veći odziv autora na konkurse za pribavljanje rukopisa za nove udžbenike, ali i dalje apeluje na kompetentne ljude iz nastave i struke da učestvuju u kreiranju domaćih udžbenika, posebno kada je riječ o deficitarnim zanimanjima u srednjim sručnim školama. 

Ristovi podsjeća da je u 2018. godini Zavod nagradio i prvi roman za djecu "Kako se ispričala Neispričana Bajka", autora Ranka Pavlovića, koji je pobijedio na novom nagradnom konkursu za najbolju knjigu za djecu "Sovica". 

"Mnogo je razloga za slavlje bilo u prošloj godini, a slavili smo i uz didaktičku igru `Jedi zdravo! Bravo, bravo`, autora Danice Mojić i Mileve Jović, koja je dobila nagradu za izdavački poduhvata u okviru Sajma knjiga u Andrićgradu", kaže Ristović. 

On podsjeća da je riječ o didaktičkoj igri koja promoviše zdravu ishranu i upućuje djecu i roditelje na usvajanje zdravih navika i jelovnika. 

U 2018. godini Zavod je predstavio svoja izdanja na nekoliko domaćih i međunarodnih sajmova knjige. 

Ristović napominje da su tokom 2018. otvorili nove knjižare u Foči, Modriči i Bijeljini, a knjižaru u Višegradu izmjestili u novi prostor u Andrićgradu. 

On ističe da trenutno imaju 20 knjižara širom Republike Srpske koje posluju u okviru pet poslovnih centara.