Petar Đokić

Ništa ne može spriječiti Vladu da stavi van snage izvještaja o Srebrenici

  • 17.08.2018. 07:04

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je večeras da Vlada Srpske može staviti van snage izvještaj o Srebrenici iz 2004. godine bez obzira na priču da će neko tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na zaključke Narodne skupštine.

"Ništa Vladu ne može spriječiti da ona donese odluku, kada je rasprava u parlamentu završena i kada imamo jasne stavove parlamenta i sveopšti konsenzus. Vlada već sada može početi da radi svoj dio posla, jer je to već ranije bio izvještaj Vlade, a ne parlamenta. Mislim da je moguće da ovo pitanje bude završeno za godinu dana", smatra Đokić. 

Đokić je naveo da bi Vlada već za dan-dva mogla da stavi van snage taj izvještaj i da nastavi sa aktivnostima s ciljem konačnog utvrđivanja istine o događajima na području srebreničke regije, ali i istine o stradanju Srba u rejonu Sarajeva, što nikada nije realizovano u FBiH. 

On je za Radio Republike Srpske rekao da će nova komisija biti formirana i činiće je kvalitetni, odgovorni i kompetentni ljudi. 

Đokić je rekao i da je pitanje Srebrenice otišlo samo u jednom smjeru, a to je da se govori o žrtvama Bošnjaka na tom području, a potpuno zanemaruju srpske žrtve, i to oko 3.000 Srba stradalih u rejonu Podrinja u nekoliko opština, uključujući i područje Srebrenice. 

On je naveo da se mora reći i da su brojni Bošnjaci koji se vode na spisku iz 2004. godine stradali na drugačiji način, u međusobnim borbama i klasičnim vojnim operacijama i da nisu svi stradali u vrijeme julskih događaja 1995. godine. 

"Na zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske jasno je rečeno i potvrđeno da je komisija i vlast koja je formirala takvu komisiju bila izložena velikom pritisku. Kada smo preuzeli tu veliku odgovornost i obavezu da ponovo otvorimo pitanje izvještaja iz 2004. godine, bili smo svjesni velikih izazova, ali je veoma važno da smo o tome postigli sveopšti politički konzenzus unutar Srpske", naglasio je Đokić. 

On napominje da ne treba dramatizovati ovo pitanje, jer namjera nije prikrivanje činjenica, već njihovo rasvjetljavanje, radi utvrđivanja istine. 

"Niko nije imao cilj da bilo koga povrijedi, umanji bol porodica žrtava i onih koji saučestvuju u njihovom bolu", kaže Đokić. 

On je izrazio zadovoljstvo zbog iskazanog jedinstva u Narodnoj skupštini Republike Srpske i zbog toga što su svi shvatili da je ovo najbolji način da se sazna istina o svemu što se događalo u Srebrenici i najbolji put za pomirenje. 

"To će biti najbolji put ka pomirenju i normalizaciji života u tom rejonu. Činjenica je da na tom području žive zajedno Srbi i Bošnjaci. Treba stvoriti sve preduslove da se takav život odvija normalno i mirno uz saradnju, razumijevanje, toleranciju i međusobno poštivanje", kaže Đokić. 

Đokić ističe da se aktuelna vlast, koja narodu odgovara već 12 godina, uvijek zalagala za istinu i dobija visok nivo povjerenja zato što je odgovorna. 

Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno je odbacila izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine i zatražila od Vlade da ga stavi van snage i formira dvije nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine - o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана