Virus korona

Nismo dostigli vrhunac: Potvrđeno 14 novih slučajeva u Srpskoj

  • 20.03.2020. 19:00

Potvrđeno je još 14 slučajeva zaraze korona virusom u Srpskoj. 11 ih je iz Banjaluke, i po jedna osoba iz Dervente, Čelinca i Gradiške. Među njima je osam muškaraca i šest žena. Radi se o kontaktima osoba kod kojih je virus ranije potvrđen. 

Svi su u kućnoj izolaciji i imaju blage simptome. Ukupan broj registrovanh slučajeva u Srpskoj je tako porastao na 59. Najveći broj novopotvrđenih slučajeva dolazi iz trećeg i najkritičnijeg banjalučkog klastera, kaže ministar zdravlja, Alen Šeranić.

Mali broj novooboljelih su oni koji su doputovali iz inostranastva. To, kaže Šeranić, znači da su uvedene mjere o obaveznoj izolaciji onih koji se vrate u BiH pokazale rezultate.

"Ja se nadam da će tako ostati i u budućnosti i da na taj način pokušamo ograničiti broj onih koji dolaze iz inostranstva, Zapadne Evrope, a koji su u kontaktu, znajući ili ne znajući bili u tim zemljama i na taj način mogu unijeti virus u svoje sredine", kaže ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alen Šeranić.

Na poštovanje mjera pozvali su danas ponovo i najviši funkcioneri Srpske. U svakodnevnom su zasijedanju. Prati se situacija i donose odgovarajuće mjere. Danas su se sastali predsjednica Željla Cvijanović, premijer Radovan Višković, srpski član predsjedništva Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara, Zoran Tegeltija i ministar zdravlja Alen Šeranić. Građane su još jednom upozorili da treba da se pridržavaju propisanih mjera. 

Podvlači to i prvi čovjek Banjaluke, gdje i dalje najviše oboljelih. Problem  stvara upravo treći klaster, koji je nastao prije dvije sedmice. Zato će, kaže gradonačelnik, Igor Radojičić, ključno biti postupanje u narednoj sedmici.

"Narednih sedam dana cijenimo da je kritično, zato što je to i period u kome će se za ovaj najveći klaster isteći 14 dana za njihove prve kontakte i gdje bismo ako ne bude nekog dramatičnog ili pirenja iz ovog klastera i drugih klastera imali smanjenje. Još uvijek nismo dostigli granicu ili vrhunac, još uvijek to raste da ne bude pogrešnog shvatanja i u Republici Srpskoj, jako raste ali narednih sedam dana  cijenimo da će biti kritično za razvoj ovog i drugih klastera", kaže gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Među prvima na liniji odbrane su zaposleni u UKC-u. Prvi čovjek te ustanove, Vlado Đajić poručuje da za sada imaju kapacitete za rješavanje problema. Zato je, kaže, jako bitno da ne bude neodgovornih pojedinaca.

"Za sada nemamo ni jednog vitalno ugroženog pacijenta, koji je pozitivan na korona virus i već par smo ih otpustili, imamo dovoljno kapaciteta, imamo dovoljno respiratora, imamo dovoljno zaštitnih odijela, dovoljno testova, tako da ozbiljno radimo na ovome, od prve pojave u Kini", kaže Vlado Đajić, generalni direktor UKC Republike Srpske.

Ministar zdravlja najavljuje da će se u narednim danima ovećati kapaciteti i osavremeniti oprema koja se koristi pri analizi uzoraka koji se testiraju na virus korona.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина