Nikada manje gužve na graničnom prelazu Gradiška

  • 28.05.2020. 19:03

Od ponedjeljka će se u BIH iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore moći bez ikakvih dodatnih kontrola. Do tada, stara ograničenja ostaju na snazi. Ekipa ATV-a je danas bila na granici, da se uvjeri da li je ukidanje mjera samoizolacije dovelo do povećanja ili smanjenja gužvi.

Danas, svi bh. državljani koji uđu u zemlju - potrebno je samo da pokažu svoje dokumente, a nakon toga mogu da se zapute kuda god žele.

Dok smo boravili na granici -  mali broj putnika je ušao u BiH. Preko Save su uglavnom prelazila vozila iz Njemačke i Slovenije. Svi kažu isto - nikad manje automobila na putevima i gužvi na granicama.

- Nema zastoja, nisam nikada, da vam pravo kažem, mogao sam prebrojati koliko je bilo auta. Slabo. Ovih, luksuznih auta. Ima teretnjaka.

- Ništa. Sve slobodno, bez ikakvih problema prošli. Sad kad je 99 posto bilo sigurno da se može, odmah smo se uputili i evo, hvala bogu stigli smo, bez problema.

- Sve čisto, sve. Prvi smo bili na prelazu, kažu građani.

Granična policija i dalje svoj posao vrijedno radi pod maskama. Kažu da se sa posljednjim ublažavanjem mjera broj putničkih vozila na Graničnom prelazu Gradiška povećao, a broj teretnih smanjio.

"Mi nemamo dodatnih instrukcija, osim da lica, državljani BiH mogu ulaziti sa ličnom kartom ovdje. Uputstva su dodatna, po pitanju stranih državljana, ukoliko je sahrana u pitanju, da porodica, uža porodica može ući u BiH, sa dodatnom, pratećom dokumentacijom", kaže Hasan Krehmić, šef smjene u Jedinici Granične policije Gradiška.

Trgovine u blizini granice odlično posluju u normalnim uslovima - ali su se tokom pandemije našle u problemima. Prodavnica "Tina Komerc" nije ni radila dva mjeseca, jer je broj kupaca pao na minimum.

"Nažalost, situacija je loša. Nama ovo otvaranje granica samo za naše državljane ništa ne znači, bez obzira na karantin, na sve. Nažalost naroda nema, nama fale stranci, fale nam državljani susjedne Hrvatske da ovdje kupuju", kaže Maja Majkić, "Tina Komerc" Gradiška.

Susjedne zemlje takođe polako olakšavaju mjere. Hrvatska je danas otvorila svoje granice za 10 evropskih zemalja - ali na tom spisku nema ni BiH ni Srbije. Prema najnovijoj odluci hrvatske Vlade, u tu zemlju će kao i prije pandemije moći da uđu državljani Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske i Njemačke.