Izvještaj o Srebrenici

Nije podržan veto Bošnjaka u Vijeću naroda

  • 06.09.2018. 19:06

Zahtjev Bošnjaka o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa zbog Zaključaka Narodne Skupštine, kojima se van snage stavlja izvještaj iz 2004. o događanjima u Srebrenici, razmatraće zajednička komisija Vijeća i Skupštine. 

U Vijeću naroda Srpske danas nisu postigli dogovor, jer inicijativu Bošnjaka nisu podržali svi klubovi.  

"To uopšte nije bilo potrebe da se stavlja van snage izvještaj koji je već urađen. Ovu komisiju o utvrđivanju istine imenovala je Vlada Republike Srpske. Samo je jedan Bošnjak, Smajil Čekić bio član, a ona je višečlana", kaže Kemo Čamdžija, klub Bošnjaka.

U klubu Bošnjaka smatraju da bi se formiranjem nove komisije i novim izvještajem umanjile bošnjačke žrtve, iako su poslanici, premijerka i predsjednik Srpske, nekoliko puta naglasili da je cilj samo potpuno sagledavanje istine, jer je žrtava bilo sa svih strana. Takva poruka stiže i iz kluba Srba u Vijeću naroda. 

"Potpuna istina o dešavanjima u srebreničkom kraju treba da uzme period od 92. do 95. godine i danas smo dobili činjenice od republičkog centra za istraživanje ratnih zločina da je u periodu od 92. do februara 93. godine u srebreničkom kraju, dakle u podneblju Srebrenica, Bratunac, Vlasenica, stradalo negdje oko 2.600 Srba", rekao je Pero Petrović. klub Srba.

Klub Bošnjaka zaključke skupštine odbacio je u cjelosti, pa će, ukoliko zajednička komisija ne prihvati pokretanje vitalnog nacionalnog interesa, inicijativu razmatrati Ustavni sud RS.

Narodna skupština je sredinom avgusta usvojila zaključke kojima se odbacuje izvještaj o dogadjajima u Srebrenici od 10. do 19. jula 95. godine. Zaključeno je da je sačinjen pod pritiskom međunarodne zajednice i visokog predstavnika. Vladi je naloženo da formira dvije nove, međunarodne komisije koje bi istražile događaje u Srebrenici od 92. do 95. godine, i stradanje Srba u Sarajevu.