Vijeće naroda

Nije podržan veto Bošnjaka na zaključke u vezi sa Izvještajem o Srebrenici

  • 06.09.2018. 13:53

Vijeće naroda nije postiglo saglasnost o zahtjevi kluba Bošnjaka za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa, zbog zaključaka Narodne Skupštine Republike Srpske o Izvještaju o Srebrenici iz 2004. godine.

Zahtjev nisu podržali svi klubovi. Predsjednik kluba Bošnjaka Kemo Čamdžija kaže da će, ukoliko zajednička komisija Vijeća i Narodne skupštine Republike Srpske ne postigne saglasnost, inicijativu razmatrati Ustavni sud Republike Srpske. 

Čamdžija kaže da se stavljanjem Izvještaja iz 2004. van snage, umanjuju bošnjačke žrtve, iako je nekoliko puta naglašeno da cilj nije umanjivanje zločina već sagledavanje potpune istine o događanjima u Srebrenici. 

Predsjedavajući kluba Srba Pero Petrović poručuje da je Izvještaj iz 2004. sačinjen pod pritiskom Visokog predstavnika i da je neophodno formiranje nove komisije koja bi se bavila i stradanjima Srba u Srebrenici, jer je žrtava bilo sa sve tri strane.

U zaključcima, koje je Narodna skupština usvojila 14. avgusta, odbačen je izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine i zatraženo da ga Vlada stavi van snage i formira dvije nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine - o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.

Vlada Republike Srpske je na posebnoj sjednici stavila van snage Izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.