Sljedeći potez - protesti

Nezadovoljni sindikalci "Željeznica" najavljuju krivične prijave

  • 08.07.2019. 19:39

Saga oko "Željeznica" se nastavlja. Naredne sedmice stići će prijave protiv onih koji su načinili višemilionsku štetu, poruka je šest od osam predstavnika sindikata "Željeznica Republike Srpske".

Radnici i dalje čekaju na isplatu toplog obroka i regresa. Zatraženo je i prolongiranje roka do koga upravi treba da se dostave primjedbe na prijedloge pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, kao i o nagrađivanju radnika.

"Uprava nije uvažila naš zahtjev da nas uvaži, da nam prihvati da se ukalkuliše kao obaveza, a da se isplati akontacija i sada smo napravili milionske iznose po 'Željeznice'. Nekoliko miliona maraka je bespotrebnih kroz sudske troškove, advokatske troškove, takse i ostalo i mi sada podnosimo krivičnu prijavu za razna krivična djela, za zloupotrebu službenog položaja, nesavjesno poslovanje i sve ostalo", rekao je Simo Cvjetković, predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa.

Do sada je trebalo da nas shvate ozbiljno. Ako ne, sljedeći potez su protesti, kažu u Sindikatu održavanja šinskih vozila. Samo je, kako kažu, pitanje vremena kada će se i ostale članice Konfederacije priključiti.

"Sada je to sve izvjesnije, samo je pitanje momenta kad, jer isteklo je više vrijeme za razgovore. Tačnije, imaju vrlo malo vremena da nas ozbiljno shvate, jer mi ćemo istrajati na povećanju plate, a to je ne da dobijamo neku vrstu stimulacije, tipa jednokratne pomoći", upozorava Goran Čamdžić, predsjednik Sindikata održavanja šinskih vozila.

Sastanku nisu prisustvovali predstavnici Sindikata mašinovođa iz Banjaluke i Nezavisni sindikat željezničara Republike Srpske. Oni se nisu odazvali ni štrajku koji su 7. juna održali ostali sindikati kada su zatražili povećanje plata do 12 odsto u naredna tri mjeseca. Tada su najavili da će, ako se ne ispune njihovi uslovi, pristupiti sindikalnim metodama borbe za ostvarivanje svojih radnih prava.