Ministarstvo rada  

Neprimjerene kritike starješina VRS

  • 09.08.2018. 10:24

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, na čijem čelu je Milenko Savanović, smatra najvećim i najhumanijim projektom Srpske Program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije kroz koji je dosad zbrinuto 8.260 porodica i za ove namjene utrošeno više od 150 miliona KM.

Ističući da je zaprepašteno jučerašnjim neprimjerenim i zlonamjernim kritikama predstavnika Organizacija starješina Vojske Republike Srpske na račun Savanovića, iz Ministarstva navode da je ovaj program, na prijedlog Vlade, usvojila Narodna skupština za precizno određene prioritetne grupe za zbrinjavanje i da ministar to ne može da mijenja. 

"Ministar, jasno je, ne može, niti smije mijenjati namjenu sredstava obezbjeđenih budžetom Republike Srpske", ističu u Ministarstvu. 

Ministarstvo izražava razumijevanje za stambene probleme koje, nesporno, imaju pojedinci iz kategorije bivših starješina Vojske Srpske, ali ne može i ne smije kršiti zakonske propise i postojeća pravila kako bi im izašlo u susret. 

Savanović nije niti može, kako je juče zlonamjerno navedeno, "izbaciti iz prava" bilo koju od zakonskih kategorija, jer je isključivo pravo mijenjanja zakona na poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

Činjenica je da, osim u slučaju da su pripadali prioritetnim grupama RVI do četvrte kategorije ili porodicama poginulih boraca, kategorija starješina VRS nije uvrštena u Zakon o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca, kao ni u Program stambenog zbrinjavanja i prema važećim propisima, ne mogu biti predmet stambenog rješavanja. 

"Ministar kao starješina organa ima dužnost i obavezu da poštuje zakone, propisani način i namjenu utroška budžetskih sredstava što je jasno svima, a vjerujemo i onima koji su na neprimjeren, neopravdan i zlonamjeran način uputili kritiku na rad ministra i ovog ministarstva", ističu Ministarstvu. 

Reagujući na "neshvatljive, uvredljive i krajnje licemjerne kritike ove organizacije upućene na račun Savanovića", u saopštenju resornog ministarstva se navodi da ministar nigdje ne ide nepozvan, već na poziv lokalnih vlasti i molbu organizacija koje okupljaju boračku populaciju, posjećuje parastose i odaje dužno poštovanje poginulim borcima Vojske Republike Srpske. 

"Šta reći i kako komentarisati kritike vojnih starješina kojima smeta što ministar Savanović obilazi groblja i spomen-obilježja postradalim saborcima", ističe se u saopštenju. 

Poštujući doprinos svakog pripadnika Vojske Republike Srpske, Ministarstvo smatra da su najveću žrtvu u otadžbinskom ratu podnijeli borci koji su svojim životima platili slobodu, zbog čega je krajnje neumjesno komentarisati ministrovo prisustvo na parastosima širom Republike Srpske. 

U saopštenju se podsjeća da je Savanović predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, što ga još više obavezuje, a ponosan je na činjenicu da prisustvuje gotovo svim parastosima na koje ga pozivaju borci i porodice poginulih boraca. 

"Ministar je tada u prilici da, u ime institucija Republike Srpske, poginulim saborcima oda dužno poštovanje za žrtvu koju su podnijeli za odbranu otadžbine", pojašnjava se u saopštenju. 

Ostaje nejasno šta je bio cilj i motiv za jučer iznesene neutemeljene i neprimjerene kritike, ali u Ministarstvu vjeruju da će učesnici konferencije za novinare iz Organizacije starješina VRS uočiti svoju grešku i izviniti se Ministarstvu i Savanoviću. 
        
Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Milovan Milutinović rekao je da je neprimjeren odnos Ministarstva u rješavanju stambenih pitanja starješina Vojske, navodeći da više od 80 starješina posjeduje zaključke o pravu na stan ili proširenje od Vojske Srbije ili Vojske Republike Srpske, ali da ih je "neko jednostavno precrtao". 

"Savanović mora shvatiti da njegova uloga nije samo da se slika na parastosima širom Republike, već da rješava pitanja svih boraca i predlaže odgovarajuća zakonska rješenja", istakao je Milutinović.  

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина