Ministarstvo za građevinarstvo, prostorno uređenje i ekologiju

Neprihvatljiva izgradnja odlagališta na Trgovskoj gori

  • 01.04.2020. 09:34

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i dalje se oštro protivi izgradnji odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj koja se nalazi u blizini granice sa BiH i iskoristiće sve zakonske mogućnosti da bude zaštićeno zdravlje stanovništva, rečeno je Srni u ovom ministarstvu.

"Iskoristićemo sve zakonske mogućnosti koje imamo u skladu sa međunarodnim pravom i obavezama koje proističu iz međunarodnih konvencija da zaštitimo zdravlje i interese stanovništva u slivu Une koji bi bili ugroženi radom ovog objekta", poručili su iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Iz ovog ministarstva su naveli da, uprkos krizi u kojoj se cijeli svijet nalazi zbog pandemije virusa korona, budno prate aktivnosti Hrvatske u vezi sa potencijalnom izgradnjom odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine i energetiku Hrvatske dalo je Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada Nuklearne elektrane "Krško" na upotrebu lokaciju kasarne Črkezovac u Dvoru.

Planirano odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori nalazi se na području hrvatske opštine Dvor, ali i u neposrednoj blizini Novog Grada u Republici Srpskoj i oko 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una".

Procjene pokazuju da bi odlagalište otpada ugrožavalo više od 250.000 stanovnika u slivu Une.

Predsjedništvo BiH je ranije usvojilo zaključke, kojim se traži od Hrvatske da lokaciju Trgovska gora izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок