Učenici sa Kosmeta u Vladi Srpske

Mališani rasterećeni: Neopisiv je osjećaj slobode  

  • 20.06.2019. 19:33

Srpski narod, ma gdje god bio, ima neraskidive veze, čulo se danas u Vladi Republike Srpske. Za 650 učenika sa Kosova i Metohije upriličen je prijem u Vladi Republike Srpske. Vrata brojnih domaćinstava od Novog Grada do Trebinja otvorena su za 900 mališana. Osmijeh na licima, osjećaj slobode, a na svakom koraku pjesma. Djeca pričaju, ovdje se osjećaju bezbrižno, a dočekani su sa puno ljubavi.

“Kod moje domaćice baš je lepo i svi su ljudi fini.”
“Ovo mi je prvi put i stvarno mi je baš lepo.”
“Puno velika je promena odavde doći sa Kosova,” kažu mališani sa Kosova i Metohije.

Veliku razliku u ponašanju djece primjete i njihovi nastavnici. Kažu, mališani su veseliji i rasterećeni, a posebno im prija duženje sa vršnjacima u Srpskoj.

“Znači nam puno izlazak iz enklave, osećaj slobode. Prvi put smo ovde, mada ima među decom i koja nisu prvi put, koja su bila prošle ili pretprošle godine. Utisci su fantastični, stvarno ne mogu da se opišu rečima,” kaže Miloje Vesić, nastavnik srpskog jezika.

Vi ste heroji srpskog naroda, ovdje ste uvijek dobrodošli, poruka je predsjednika Vlade. Osam godina Republika Srpska dočekuje Srbe sa Kosova i Metohije. Na ovo su veoma ponosni u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske. 

“Poseban značaj ima što je u prethodnim godinama, a evo i u ovoj godini će, u sedmodnevnom boravku, izrasti jedna nova prijateljstva, jačaće se te i generacijske veze, ali i dugoročne veze, između Republike Srpske i Republike Srbije, a posebno Kosova i Metohije,” kaže Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

“Možda toga niste ni svjesni u ovom momentu šta vi činite, ne samo za Kosovo i Metohiju, nego šta vi činite za kompletan srpski narod, bez obzira gdje on živio. Vi ste na braniku otadžbine, vi ste na prvoj liniji i vi nosite i najveći teret odbrane srpskog naroda,” rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Stići će i pomoć za izgradnju dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama u Kosovskoj Mitrovici, obećao je premijer Republike Srpske. Iz Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije kažu, Republika Srpska čini sve da pomogne djeci na Kosmetu koja žive u teškim uslovima.