Milorad Dodik

Neophodno srpsko jedinstvo kako bi bila sačuvana imovina Republike Srpske

  • 25.02.2020. 08:10

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je neophodno srpsko jedinstvo kako bi bila sačuvana imovina Republike Srpske u koju spada i poljoprivredno zemljište.

"Ustavni sud BiH je okupacijski sud. Poljoprivredno zemljište je svim relevantnim odlukama do sada bilo tretirano kao imovina Srpske, pa čak i arogantog /bivši visoki predstavnik u BiH/ Pedija Eštauna, koji je napisao da je to državna imovina Republike Srpske", rekao je Dodik sinoć za RTRS i ponovio da odluka o poljoprivrednom zemljištu mora biti povučena.

On je istakao da su stranci smislili da se nešto treba pregovarati na nivou BiH, imajući u vidu perspektivnu vojnu imovinu za koju su tražili da se prenese na nivo BiH, što nije urađeno od 2011. godine.

"Niko se nije drznuo da to uradi, osim sada Ustavni sud BiH koji se samo zove ovako da bi bio lakša podvala. Teško je objašnjavati civilizovanom svijetu da je Ustavni sud BiH donio nešto, a vi ste protiv jer niko ne ulazi u suštinu", dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH neće stati na priči o poljoprivrednom zemljištu, iako ne smije to da radi.

"Drago mi je što su svi politički faktori u Srpskoj, pa i opozicija shvatili da je riječ o teškom trenutku za Srpsku. Ono što je usvojila Narodna skupština je u skladu sa Ustavom, pravom da branimo interes Republike Srpske i Dejtonskim mirovnim sporazumom", kaže Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH naglasio je da niko u BiH ne treba da se brine da će biti rata, ističući da se bori za legitimna prava srpskog naroda, te da niko nije preduzeo mjere secesije, nego se samo traži da budu ispoštovane ustavne obaveze.

On je podsjetio da Ustavni sud BiH ne spori imovinu Federacije BiH /FBiH/ i Brčko distrikta, za razliku od Republike Srpske.

"Naredni korak Republike Srpske jeste da ćemo predložiti zakon o Ustavnom sudu BiH, koji je već napisan i kojim će biti uvažena ustavna pozicija", rekao je Dodik i podsjetio da u Ustavu piše da Republika Srpska bira dvojicu sudija, FBiH četiri, a predsjednik Evropskog suda pravde trojicu stranaca uz konsultacije sa Predsjedništvom BiH, što je prekršio Željko Komšić.

Sada je prijedlog, kaže Dodik, da trojicu sudija, koju sada predlaže Evropski sud pravde, bira Predsjedništvo BiH, a potvrđuje Dom naroda parlamenta BiH i da Ustavni sud BiH odlučuje samo o ustavnosti zakona i opštih akata sa Ustavom.

"To odražava BiH i trebalo bi da bude prihvatljivo za sve. HDZ BiH će, vjerujem, kako smo se ranije dogovorili, podržati naš prijedlog. Međutim, vidim da sada imamo problem nekih iz Republike Srpske koji navode da Srpska treba da bira sudije, iako je sve savršeno jasno", rekao je Dodik i ponovio da ne blokira institucije BiH, jer se održavaju sjednice parlamenta i Predsjedništva BiH.

On je ponovio da su Bošnjaci medijski i politički jedinstveni kada je riječ o ukidanju Republike Srpske.

"Ukinuli su nam simbole posredstvom Ustavnog suda BiH, hoće da nam uzmu imovinu i sve je apsolutno jasno. BiH nema bez čistog računa i najbolje će funkcionisati ako imamo sve jasno riješeno. To bi odgovaralo Republici Srpskoj", rekao je Dodik i dodao da SDA mora razumjeti da Srpska ne može da pređe preko pitanja poljoprivrednog zemljišta.

Govoreći o usvajanju novog izbornog zakona u BiH, Dodik je rekao da je spreman da prihvati novi zakon, ali da je potreban dogovor u BiH, kojeg nema.

"Očigledno je da ovo pitanje nije moguće završiti, jer svi politički predstavnici Bošnjaka koji podržavaju Deklaraciju SDA misle da Bih treba napraviti po principu: jedan čovjek - jedan glas. Takođe, nema dogovora između Bošnjaka i Hrvata, a Srbi su u Domu naroda Parlamenta FBiH majorizovani od Bošnjaka", kaže Dodik i dodaje da je zainteresovan da Srbi iz povratničkih opština biraju svoje legitime predstavnike u FBiH.

On je napomenuo da prihvata svaki prijedlog opozicije, osim da softver kojim bi se kontrolisao izborni proces bude u nekoj stranoj ambasadi.

Komentarišući ekonomsku situaciju u Srpskoj, Dodik je rekao da je budžet Srpske uravnotežen i siguran i ove godine će rasti, a sve obaveze Republike Srpske izmirene.

"Imamo rast štednje, izvoza, a smanjujemo uvoz što govori da imamo trendove povećanja. Naš bruto domaći proizvod u prošloj godini je bio viši od 11 milijardi KM, a 2015. godine je bio nešto viši od devet milijardi KM, što govori da nam ekonomija, ipak, raste i zato Srpska ima šansu da se dalje razvija", kaže Dodik.

Dodik je ocijenio da postoji šansa za ljude u Republici Srpskoj i da ima ljudi koji se vraćaju iz inostranstva. 

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник