Vlado Đajić

Nemjerljiv doprinos razvoju UKC-a saradnja sa bečkom klinikom

  • 27.02.2019. 14:02

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić istakao je da je saradnja sa univerzitetskom klinikom "Algemajnes krankenhaus" /AKH/ u Beču nemjerljivo doprinijela razvoju UKC-a, te najavio da je planirano da i na Ginekološkoj klinici u Banjaluci počne primjena postupka vantjelesne oplodnje.

Đajić je izjavio novinarima u Banjaluci, povodom posjete uglednog ljekara sa ove bečke klinike Petera Friga, da je još u februaru prošle godine započeta kontinuirana medicinska edukacija kadra UKC-a koja podrazumijeva da svakog mjeseca dva ljekara ove ustanove idu na jednomjesečnu edukaciju u Beč. 

"Ova posjeta je dokaz da je saradnja dva zdravstvena centra na visokom nivou sa jasnim ciljem unapređenja rada i zdravstvenog sistema Republike Srpske", rekao je Đajić. 

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da još dva ljekara idu na ciljane edukacije u trajanju od tri mjeseca, tako da će se svakog mjeseca četiri ljekara iz UKC-a edukovati u Beču. 

"Oni koji su završili edukaciju već uvode nove terapijske i dijagnostičke metode i već su doprinijeli razvoju UKC-a", naveo je Đajić i poručio da je cilj rukovodstva UKC-a da ima najbolji kadar koji će koristiti najsavremenije metode. 

Đajić je naglasio da je planirano da se vantjelesna oplodnja vrši i u UKC-u, te da će Frigo biti jedan od saradnika na ovom projektu. 

"On je juče posjetio Ginekološku kliniku i dao nam sugestije u kom pravcu da je razvijamo. Potrebno je obezbijediti sve zakonske preduslove za ovaj projekat, sastaviti plan opreme, te raspisati međunarodni tender i obezbijediti sredstva", rekao je Đajić i dodao da su ljekari spremni za ovaj projekat. 

Specijalista ginekologije i supspecijalista endokrinologije u bečkoj klinici AKH Peter Frigo rekao je da je zadovoljan projektom razmjene dva centra. 

On je dodao da se uspješna saradnja ogleda i u predavanjima koja drži u Banjaluci, te da austrijski ljekari dolaze u Banjaluku s ciljem razmjene stručnjaka. 

"Započeli smo i naučni program, a nakon toga slijede međunarodne multicentrične studije koje ćemo raditi zajedno", rekao je Frigo koji je i profesor na Medicinskom univerzitetu u Beču. 

On je naveo da je više od 20 ljekara iz UKC-a završilo edukaciju u Beču. 

Frigo je, odgovarajući na pitanje novinara šta misli o ljekarima sa UKC-a, rekao da sve govori činjenica da se njegov rođak trenutno nalazi na operaciji u ovoj ustanovi. 

U okviru posjete, Frigo je održao predavanje ljekarima UKC-a tokom kojeg je predstavljena saradnja AKH Beč sa ovom zdravstvenom ustanovom, te predavanje o temi "Menopauza, osteoporoza i karcinom dojke" namijenjeno specijalistima ginekologije i akušerstva i svim zainteresovanim ljekarima, kao i svim specijalizantima. 

"Algemajnes krankenhaus" univerzitetska je klinika u Beču koja ima dugogodišnju svjetski priznatu reputaciju vrhunskog medicinskog centra u svim oblastima. 

Osim što raspolažu najmodernijom medicinskom tehnologijom, odlikuje ih i veliki broj prestižnih naučnih dostignuća, kao i najnovijih pristupa u liječenju teških oboljenja.

Тагови:
  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм