Obilježena godišnjica

Nema pravde za Srbe ni 24 godine nakon egzodusa iz zapadne Slavonije

  • 01.05.2019. 19:05

Ni nakon 24 godine egzodus nad Srbima iz Zapadne Slavonije nije zaboravljen. Nije zaboravljen ni dan kada su morali da ostave sve što imaju i krenu u nepoznato pričaju i danas protjerani Srbi. Više od 200 je ubijeno ili nestalo, medju njima su i žene i djeca.

Među 15 000 Srba koji su morali da napuste svoja ognjišta je i Nebojša Ljeskovac iz Okučana. Novi dom je našao u Sremskoj Mitrovici ali na današnji dan svake godine dođe u Gradišku. Emocije su, priča, pomiješane i godinama kasnije.

"To je dan izgledao kada se probudiš i gledaš  u nebo, nit' te ko treba, nit' kome trebaš, cijeli dan je pred tobom, ne znaš šta da radiš sa sobom, sve što si imao ostavio si, nisi svjestan u tom trenutku ni šta ti se desilo. Koliko smo mi pristutni na ovim prostorima i terenu bili govore najbolje grobovi, ja imam 11 grobova u Okučanima, to govori koliko dugo smo tačno živjeli", prisjeća se Nebojša Ljeskovac.

I ove godine  simbolično su s mosta spušteni vijenci u rijeku Savu ali i položeni na spomen ploču stradalima. Sa tugom se danas pamti ovaj dan jer je jedan od najgorih za srpski narod, kaže predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović. 

"Svijet ne želi da priča o ovim žrtvama, civilima, majkama, djeci, ženama, koji su se našli u tim kolonama koje dobro pamtimo, koji su napuštali svoje domove i kao da si izbrisani sa određenih stranica istorije i da se o tome ne želi govoriti", izjavila je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Srbi su najveći stradalnci ali i junaci prošlog vijeka, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BIH Milorad Dodk. Pokazano je to i u akciji “Bljesak” koja je bila završna operacija hrvatske vojske usmjerena protiv Srba koji su gotovo očišćeni sa teritorije Hrvatske.

Danas, oni koji u Hrvatskoj ili Federaciji žive, samo su kaže obespravljena manjina. Upravo zbog svega toga mora se raditi na jačanju Republike Srpske i Srbije i nesmetano sarađivati na svim pitanjima, kaže Dodik. 

"Ono što danas moramo da kažemo jese da ovaj vijek treba da bude vijek naše integracije, Srbi treba da izađu sa programom nacioalnog i državnog interesa i da da ne možemo da prihvatimo sve što dolazi sa Zapada imajući u vidu da su najveća strdanja dolazila sa Zapada", istakao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Na Srbe iz Zapadne Slavonije te 95.godine krenulo je više od 16.000 pripadnika hrvatske vojske. Na putu ka mostu spasa do rijeke Save sustizale su ih avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci. A snage UN-a tada su se povukle.

Ni za ovaj zločin nad Srbima ni 24 godine posle niko nije odgovarao, nego se ova akcija sa druge strane Save svečano obilježava.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.