Poručio predsjednik Vlade RS

Nema poskupljenja struje za domaćinstva

  • 26.09.2019. 18:52

Ako do sada nije bilo, od danas je i više nego jasno- cijena struje za domaćinstva neće rasti.

Medijske spekulacije i tvrdnje opozicije, demantovali su u sali Narodne skupštine predsjednik Vlade, brojni poslanici većine ali i struka. 

"U ovom trenutku ne postoji ni promil šanse da se poveća cijena električne nergije u domaćinstvima. Ono što radi opozicija je ortodoksna laž i manipulacija građanima", rekao je Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Pojedini opozicionari i ovu priču su iskoristili za samopromociju. Sebi pripisuju zasluge što cijena struje za domaćinstva neće rasti pa će to, kako kažu, proslaviti na sutrašnjem protestu koga su zakazali zbog poskupljenja struje koje se neće desiti. 

"To je još jedna u nizu vaših bijelih zastava. Čim smo vas stisli, vi ste se povukli", kaže Nebojša Vukanović, poslanik u Klubu SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Mnogi se danas pitaju zašto se opozicionari sutra okupljaju i protiv čega protestuju i zašto sebi stavljaju plus za nešto što su vlasti u Srpskoj do sada ponovile nekoliko puta? U klubu SNSD u toj priči vide jeftino skupljanje političkih poena. Uvjereni su da se opozicija hvata za slamke.

"Mislim da njima treba prostora, treba im događaja, evo ne mogu da ga nađu već šest mjeseci i onda se služe insinuacijama", rekao je Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

I predsjednik Vlade, Radovan Višković je danas došao na skupštinsko zasjedanje, kako bi stao u kraj navodima o poskupljenju struje za domaćinstva. Opozicionarima je pokušao da objasni da nije vidovit i da ne zna šta će sa cijenama struje biti za 20 godina, ali da u ovom trenutku, njihove tvrdnje nisu tačne.

"Dragi Stanivukoviću, možda će poskupiti 41. Jel ti tražiš od mene da ja danas kažem kad će poskupiti, možda će poskupiti za godinu, možda za dvije, možda za pet. Onih 86 odsto koje sam rekao, neće im poskupiti bar u mandatu ove Vlade", poruka je Radovana Viškovića, predsjednika Vlade RS.

U tih skoro 90 odsto spadaju svi oni potrošači koji troše manje od 500 kilovata struje mjesečno. Objašnjenje stiže i od prvog čovjeka Elektroprivrede. Luka Petrović pojašnjava da stanje konstantno analizira kako bi se pronašla rješenja koja će biti od koristi i potrošačima i distributerima. 

"Gledamo kako to radi Elektroprivreda Srbije koja je napravila nekoliko grupa potrošača i da li su to potrošači sa manjom potrošnjom ili većom, i na taj način i mi analiziramo stanje u domaćem konzumu ili domaćinstvima", kaže Luka Petrović,v.d. direktora Elektroprivrede RS.

Ni to ipak, kaže Petrović, ne znači da će doći do korekcije cijena. Opozicionari su priču o poskupljenju struje potegli tokom diskusije o nacrtu Zakona o električnoj energiji kojim se propisi u Srpskoj usklađuju sa međunarodnim. Ipak, malo ko je pričao o konkretnim stavkama u Zakonu, jer su sve svoje replike, krive navode i redovne diskusije, poslanici opozicije iskoristili da građane pozovu na protest protiv nečega što se neće desiti. 

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.