Zavod nije dao saglasnost

Nema poskupljenja polaganja vozačkih ispita

  • 24.10.2019. 11:42

Zavod za obrazovanje odraslih Republike Srpske nije dao saglasnost na nacrt odluke čija bi primjena dovela do drastičnog poskupljenja procesa polaganja vozačkih ispita.

U Zavodu je rečeno Srni da nisu informisani o ponovnom upućivanju odluke o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače u Savjet ministara, pa je jasno da nisu mogli ni dati saglasnost na njen sadržaj.

Iz Zavoda dodaju da je posljednje mišljenje koje je traženo Zavod dostavio Ministarstvu komunikacija i transporta još u junu 2018. godine.

U tom mišljenju je navedeno da su minimalni budžetski elementi vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače neprihvatljivi u segmentu prijedloga finansijske vrijednosti pojedinih elemenata, odnosno navođenja cijena u KM, dok elementi koji treba da budu sadržani u vrijednosti nastavnog časa nisu sporni.

- Finansijski segment ne bi trebalo da bude obuhvaćen ovom odlukom, jer je u sukobu sa Zakonom o konkurenciji BiH, a njega će svaka auto-škola odrediti ponaosob, te u skladu sa Pravilnikom o osposobljavanju kandidata za vozača, prijedlog svog konačnog cjenovnika dostaviti nadležnom organu za obrazovanje na ovjeru - dodaje se u mišljenju.

Nacrt odluke, čija bi primjena dovela do drastičnog poskupljenja procesa polaganja vozačkih ispita, uskoro bi mogao da se nađe pred Savjetom ministara u tehničkom mandatu, što auto-škole smatraju finansijskim udarom na buduće kandidate, ali i na privredu koju potresa manjak profesionalnih vozača, objavile su juče Nezavisne novine.

Računica iz banjalučkih auto-škola pokazuje da kandidat za vozačku dozvolu B kategorije, koji sve položi iz prvog puta, sada može proći sa troškom nešto većim od 800 KM, a ako bude usvojena ova odluka, cijena će, kako tvrde, biti veća od 1.600 KM.

U Ministarstvu komunikacija i transporta u Savjetu ministara u tehničkom mandatu kažu da su pripremili tekst Nacrta odluke o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače i uputili ga na mišljenja nadležnim organima za obrazovanje /entitetskim i kantonalnim ministarstvima obrazovanja i Vladi Brčko distrikta/.

Pročitajte još:

Poznata novinarka izvršila samoubistvo

Objavljen stravičan snimak nesreće u kojoj je stradao Prijedorčanin

Manijak pisao sestri Tijane Jurić: Ubiću te, Saška, kao što sam ti zadavio sestru

Isplivala prepiska Muslimovića i ljubavnice: Sonja, volim te, ali daj mi pare!

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана