Institut za javno zdravstvo Srpske

Nema panike u Srpskoj od virusa korona

  • 27.02.2020. 19:48

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 59 lica koja su doputovala sa područja zahvaćenih virusom korona bez simptoma bolesti, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Pojava virusa u susjednoj Hrvatskoj, zabrinula je građane Srpske na granici sa ovom državom.

U Republici Srpskoj do sada nije bilo prijavljenih oboljelih od korona virusa, saopšteno je iz resornog ministarstva. Ljekari poručuju, nema razloga za paniku.

- U Banjaluci nije potvrđen nijedan pozitivan slučaj na korona virus. Mi radimo sa našim uobičajenim kapacitetima što se tiče i ljudstva i prostora, nema potrebe za bilo kakvom panikom - istakla je Nevena Todorović, direktorka Doma zdravlja Banjaluka.

U prijedorskim apotekama nedostaje zaštitnih maski, a velika je potražnja i za dezinfekcionim sredstvima i lijekovima.

- Maske smo naručili pretpostavljajući povedeni iskustvom iz prethodnih godina da će se povećati potražnja, ali ovo je baš prešlo svaku mjeru. Nije stvar u tome što mi u apoteci nemamo nijednu masku, već je stvar u tome što maske nema nigdje nabaviti - poručio je Milan Kubat, direktor ЈZU "Gradska apoteka" Prijedor.

Ipak, većinu građana, ne plaši pojava oboljelih od virusa korona u regionu.

Sa druge strane, trgovci tvrde da je u ovom gradu primjetna povećana potražnja za osnovnim životnim namirnicama.

- Od juče primjećujemo povećanu prodaju brašna, ulja i soli, to smo primijetili da narod pravi zalihe, kupuju više - rekla je Dragana Ritan, poslovođa u prodavnici.

U Doboju je zasjedao Štab za vanredne situacije, a za eventualne oboljele pripremili su se i u pograničnoj opštini Brod.

- Grad Doboj je preduzeo određene aktivnosti, Institut za javno zdravstvo "Dom zdravlja" je obezbijedio taj izolacioni prostor u slučaju da se pojave simptomi ili zaraženi sa korona virusom, bolnica isto tako - poručio je Boris Јerinić, gradonačelnik Doboja.

Ilija Јovičić, načelnik opštine Brod, napominje da su spremne i prostorije za eventualno zaražene novim virusom.

- Mi smo u Domu zdravlja obezbijedili određene prostorije sa potrebnim namještajem po nalogu ministarstva imamo za svaki slučaj obezbijeđene te minimalne uslove za slučaj pojavljivanja pacijenata koji pokazuju simptome opasnog gripa - istakao je Јovičić. 

Radi ranog otkrivanja i sprečavanja širenja bolesti, održan je sastanak predstavnika resornog ministarstva, Instituta za javno zdravstvo i bolnica u Republici Srpskoj. Građanima, koji su u posljednjih 14 dana boravili u Italiji, Kini, Јužnoj Koreji ili Јapanu, preporučuje se da se telefonski jave nadležnim domovima zdravlja.

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.