Željka Cvijanović

Nema opravdanja za skandal koji se dogodio za vrijeme posjete delegacije Srbije Banjaluci

  • 24.04.2021. 13:09

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da nema opravdanja za skandal koji se dogodio za vrijeme posjete delegacije Srbije Banjaluci, te da, kao predsjednik Republike, itekako treba da kritikuje svakog ko nanese bruku i sramotu Banjaluci i Republici Srpskoj, što će uvijek raditi.

Cvijanovićeva je istakla da ne stoje opravdanja i objašnjenja da predsjednik Republike ne treba da kritikuje nekog gradonačelnika, te da postoje stvari i procedure koje su propisane i da svako ko je nepismen treba da se opismeni i nauči kako se te stvari organizuju.

"Izražavam nezadovoljstvo ne samo tim činom, nego i načinom kako je vođen kompletan protokol. Kada očekujete takvu delegaciju imate republičke protokole na kojima su angažovani ljudi i iz Srbije i iz Srpske, a onda pravite neke svoje egzibicije gradskog protokola, apsolutno nepismenog, dozvoljavate da se dešavaju stvari koje ne bi smjele", rekla je Cvijanovićeva novinarima, komentarišući incident koji je nedavno izazvao gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković kada je na sastanak rukovodstva Republike Srpske i Srbije u Banjaluci ušao sa "bubicom" za snimanje, koja mu je oduzeta.

Ona je rekla da brine što Srpska ima takve ljude i što bilo ko misli da nije obaveza predsjednika Republike da vodi računa o tome kako se osjeća neki drugi predsjednik koji dođe u Srpsku.

"Izvinjavam se svima koji su doživjeli neprijatnost i nadam se da takvo lice i tako nešto više niko u Srpskoj neće pokazati", rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva smatra da je žalosno da PDP nije primijetio da je u Republiku Srpsku i Banjaluku stigao najviši državni vrh Srbije, predvođen predsjednikom te zemlje.

"Pretpostavka je da bi trebalo da razumiju da se predsjednik Republike uvijek pita i vodi računa o tome kako se osjeća neki drugi državnik koji dolazi kod nas. Ono što se tada desilo je bila jedna blamaža i džaba je objašnjavati stvari na taj način", ukazala je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je, u svakom slučaju, to bilo žalosno, bez obzira na to da li je riječ o nezrelom i nedoraslom ponašanju, da li je u pitanju bila samo zloupotreba događaja ili možda neiskustvo i neznanje o tome šta znači format tog sastanka, kao i da li neko misli da taj format treba da mu posluži samo da bi izradio neki video-klip i pustio neku svoju objavu putem društvenih mreža.

"Nije bitno šta je stajalo iza toga, ali desio se događaj koji želim da zaboravim, ali to ne mogu, jer kad god se toga sjetim - sjetim se i činjenice da smo jedan tako sjajan dan pokvarili takvom ludošću. Moram reći da je to blamaža i zaista se osjećam loše zbog toga", naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je istakla značaj toga što je taj dan dogovoren sa Srbijom, te što je nastavljen put zajedničkog razvoja.

"Važno je što je Srbija danas najmoćnija zemlja regije i to će sigurno ostati i u budućnosti i što se Republika Srpska, koja ima svoje političke, ekonomske i finansijske ciljeve, može osloniti na snagu Srbije. Treba to da poštujemo", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je potrebno pokazati poštovanje svakome ko dođe u Republiku Srpsku, a da posebno poštovanje treba pokazati kada dođe neko iz Srbije.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković izazvao je reakciju protokola predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u četvrtak, 22. aprila, kada je na sastanak rukovodstva Republike Srpske i Srbije u Banjaluci ušao sa "bubicom" i pokušao da ga snima, ali mu je oduzeta.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)