Brčko

Nema novih slučajeva zaraze, u izolaciji 976 lica

  • 25.03.2020. 18:45

U Brčkom nema novih slučajeva zaraze virusom korona, a u izolaciji je 976 lica, rekao je danas šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi distrikta Akif Pezerović.

Pezerović je na konferenciji za novinare rekao da su testirana 22 lica, te da su dva testa bila pozitivna, 18 je negativnih, dok se za dva čekaju rezultati.

- Imamo dva lica pod nadzorom sa blagim respiratornim simptomima. Za jedno lice je urađen brzi test na sezonski grip i on je pozitivan. Ljekar mu je propisao terapiju i uzeo bris da bi bio urađen test i na virus korona. Za drugo lice je mobilni tim dao preporuke o ponašanju. Sva ostala lica pod ljekarskim nadzorom su bez respiratornih simptoma - istakao je Pezerović.

On je naveo da je počela masovna nabavka medicinske i zaštitne opreme koja obuhvata 300.000 rukavica, zaštitnih kapa i ostalih zaštitnih sredstava.

- Najveća pošiljka u vezi je sa Kinom, treba da dođe preko Beograda, i to je rađeno zajedno sa vlastima Srbije. U najbržem mogućem roku biće nabavljen i CT aparat. Pokrenuti su postupci za nabavku pokretnog RTG aparata i pet respiratora. Isto toliko respiratora očekujemo da dobijemo iz donacije UNDP-a, a pokrenućemo postupak za nabavku još 10 - rekao je Pezerović.

On je dodao da se razmatra i nabavka posebnog uređaja za testiranje na virus korona.

Šef Pododjeljenja za javno zdravstvo Anđa Nikolić podsjetila je da se testiraju samo lica koja su bila u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom i imaju simptome.

- Mogli bismo ići na testiranje svih koji su u izolaciji, ali samo ako bismo ovdje imali akreditovanu mikrobiološku laboratoriju. Za sada to nemamo. Moramo da testiramo strogo prema indikacijama - napomenula je Nikolićeva i dodala da građani nemaju razloga za strah ako se pridržavaju svih preporuka.

Šef Inspektorata Brčko distrikta Damir Bulčević rekao je da je danas pušteno u rad pet objekata koji su juče bili privremeno zatvoreni zbog dezinfekcije, jer je u njima boravila osoba koja je prekršila izolaciju, a za koju je utvrđeno da je negativna na novi virus.

Bulčević je naveo da je zbog dezinfekcije privremeno bila zatvorena i zgrada u kojoj stanuju dvoje lice pozitivnih na virus korona.

- Izdali smo još 15 rješenja o samoizolaciji licima koja su bila u kontaktu sa licem koje je prekršilo izolaciju - dodao je Bulčević.

On je rekao da se smanjuje broj ulazaka u BiH i da je danas na graničnom prelazu u Brčkom ušlo 28 lica, od kojih tri sa prebivalištem u distriktu, 17 u Republici Srpskoj, a ostala u Federaciji BiH.

Тагови: