Republika Srpska

Nema dokaza da je virus oslabio, okupljanja predstavljaju najveću opasnost

  • 10.07.2020. 18:58

Već treći dan zaredom trocifren broj zaraženih virusom korona u Republici Srpskoj.

Epidemiološka slika u Istočnoj Hercegovini i Semberiji iz dana u dan sve je gora. Podaci su zabrinjavajući, poručuju iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Napominju da nema dokaza da je virus oslabio, te da se moramo prilagoditi. 

Okupljanja, tvrde, predstavljaju najveću opasnost.

“U određenim lokalnim zajednicama došlo je do narušavanja pridržavanja mjera koje se konkretno odnose na prvenstveno fizičku distancu, korištenje zaštitne opreme, kako u određenim privatnim druženjima, tako u određenim privatnim subjektima. Ono što najveći rizik u ovom trenutku predstavlja to su okupljanja građana, da li u privatnoj režiji, da li organizovano", kaže Branislav Zeljković, vd direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Moglo bi se ići i na uvođenje restriktivnijih mjera u lokalnim zajednicama u kojima je nepovoljna epidemiološka situacija. To će biti stvar procjene predstavnika lokalnih zajednica u saradnji s Institutom.

"Restriktivne mjere se mogu odnositi na smanjenje broja ljudi prilikom okupljanja, na poseban režim rada ugostiteljskih objekata, te privrednih subjekata. Biće to stvari o kojima ćemo razgovarati s lokalnim zajednicama", ističe Jelena Đaković Dević, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Sve najozbiljnije simptome virusa korona osjetio je načelnik Klinike za plućne bolesti na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Mladen Duronjić se uspio izboriti s Kovidom19. Kaže, kada ste u epicentru zbivanja, takvo nešto je neminovno i na to morate biti spremni. Građane zato savetuje da zaštite sebe, ali i druge.

“Nije mnogo da vodimo računa o onom svemu o čemu se pominjalo ranije, da razmišljamo o distanci, da razmišljamo o zaštiti koja je potrebna, ali da to provodimo", kaže Mladen Duronjić, načelnik Klinike za plućne bolesti na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Sa svih strana stižu apeli. Situacija je zabrinjavajuća, a najveća odgovornost je na pojedincu. Samo pridržavajući se propisanih mjera, mogu se sačuvati kapaciteti u zdravstvenim ustanovama, koje trenutno trpe veliki pritisak, kako na primarnom, tako i na sekundarnom nivou. 

Тагови: