Nema prostora za povećanje

Nema dogovora o povećanju najniže plate u Srpskoj

  • 19.12.2018. 19:17

Dva i po sata pregovora na Sjednici socijalno-ekonomskog savjeta nije dalo rezulltate -  najniža plata u Srpskoj ostaje 440 maraka. 

Dok su sindikalci iznijeli prijedlog da najniža plata bude povećana na 500 maraka, iz Unije udruženja poslodavca odgvaraju da nema prostora za povećanje. Poslodavci poručuju da im je cilj da rastu plate u privatnom sektoru kako bi se višak radnika iz administracije prelio u privatni sektor. 

"Najniža plata nije plata koju ne treba niko primiti i ona ne utiče ni na šta drugo osim na stvaranje uravnilovke između najniže plate i one koje rade. Zadat poslodavca je da podignu plate onoliko koliko mogu, da li iz svojih sredstava da li iz sredstava koja na neki način može subvencionisati Vlada", rekao je Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Srpske.

"Ukoliko poslodavci Republike Srpske ne shavate da radnici nisu trošak nego neko ko učestvuje u stvaranju njihove dobiti  učestvujući u stvaranju rasta za RS i u RS moraju povećati plate", rekla je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Savez sindikata i Unija udruženja poslodavaca, podržao je Budžet za 2019. godinu, kao i program ekonomskih reformi za period 2019-2021. godine. Sindikat insistira na osnivanju implementacionog  odbora koji će sve zamisli sa papira sprovesti u djelo. Ministar  energetike i rudarstva kaže da je uvijek za povećanje plata, ali na realnim osnovama. 

"Vlada će sigurno svojom odlukom definisati vrijednost najnižih plate za 2019.godinu. Naravno pri tome ćemo imati u vidu i ovu  današnju raspravu oko koje, rekoh nisu usaglašena sva mišljenja ni sindikalaca, ni poslodavaca, ni Vlade", poručio je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva.

Ranka Mišić ne odustaje od tražnih 500 maraka za  najnižu platu, pa je novi suret Ekonomsko-socijalnog savjeta i pregovore  najavila za sedam dana. Ona je podsjetila da je Vlada ove godine iz svojih prihoda od bruto plata radnika vanredno povećala zarade za 30 KM svim radnicima u Srpskoj. 

Тагови:
  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.