Sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta

Nema dogovora o najnižoj plati u Srpskoj za narednu godinu

  • 13.11.2019. 19:05

Još nema dogovora o najnižoj plati u Republici Srpskoj za narednu godinu. Prijedlog Saveza sindikata je da to bude 550 maraka u prvom, a 600 u drugom kvartalu godine. 

Poslodavci su takav prijedlog, na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta, odbili. Sindikalci poručuju da relani sektor ne stoji tako loše i da je Vlada Srpske pozitivno djelovala prema poslovnoj zajendici. 

"Takođe moramo znati da je Vlada Republike Srpske itekako djelovala poitivno prema poslovnoj zajednici. Ne znam zašto se o tome ćuti. O milionima, desetinama miliona keša koji je otišao kao podsticaj relanom sektoru. Što mi podržavamo, o zakonima koji rasterećuju realni sektor, o plažanju doprinosa, pa čak do dvije trećine za svako povećanje plate. Govorimo o zakonu o podsticajima", kaže Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS.

Članovi Ekonomsko-socijalnog savjeta u ime Vlade Srpske nisu imali prijedlog iznosa najniže plate. Poslodavci su se držali dogovora da ne daju izjave za medije, dok su iz Sindikata poručili da vrijeme curi. U narednim danima Vlada će pregovarati i sa poslodavcima i sa sindikalcima, a najniža plata mogla bi se znati u naredne dvije sedmice kada će se Ekonomsko-socijalni savjet ponovo sastati. Ono što je sigurno, nekim budžetskim korisnicima plate će sigurno rasti. 

"Mi smo tih sto miliona maraka planirali u budžetu za 2020. godinu kroz povećanja plata i kroz ono što će ići kroz redovno usklađivanje penzija. Naša procjena jje da će  na povećanje plata i penzija od 01.01., negdje, to će nas u budžetu koštati oko 110 miliona maraka", poručio je premijer Republike Srpske, Radovan Višković.

U Republici Srpskoj trenutno radi više od 260 hiljada radnika, a oko 35 hiljada prima najnižu platu od 450 maraka. Ukoliko ne bude dogovora o najnižoj plati, konačnu odluku donijeće Vlada Republike Srpske.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.