Radovan Višković

Neka opozicija objasni zašto traži promjenu Poslovnika

23:49, 11.11.2019.
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković večeras je tokom skupštinske rasprave o Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske, upitao poslanike opozicije zašto je trebalo da prođe 25 godina da se sada ide sa inicijativom za promjenu Poslovnika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Višković je pitao i zašto je potrebno mijenjati Poslovnik ako će broj delegata iz Republike Srpske ostati isti, odnosno pet.

On je ponovo apelovao da poslanici opozicije odustanu od te inicijative jer je na štetu Republike Srpske.

Višković je naveo i da raspolaže informacijom da u Savjetu ministara leži na stotine miliona KM od DŽi-es-em /GSM/ licenci, navodeći da raspodjele po tom osnovu nema u posljednje četiri godine.

Poslanik PDP-a Igor Crnadak rekao je da se SDS i PDP zalažu za promjenu Poslovnika Parlamentarne skupštine BiH isključivo radi deblokade rada tog doma.

"Zalažemo se za promjenu Poslovnika kako bi komisije mogle raditi. I dalje će biti zastupljeno pet delegata iz Republike Srpske koji će uvijek štititi interese Republike Srpske i njenih građana", istakao je Crnadak.

Poslanik Demosa Spomenka Stevanović smatra da je u proteklom periodu derogiran Dejtonski mirovni sporazum i izvršena transformacija dejtonske strukture BiH prenošenjem nadležnosti sa entiteta na nivo BiH koje su činjene na neustavan način.

"Rezultati prenošenja nadležnosti su Sud i Tužilaštvo BiH, Oružane snage BiH, komisija", navela je Stevanovićeva.

Ona je dodala da BiH ne može opstati niti funkcionisati kao centralizovana zemlja.

(Foto-Srpskainfo)