Inspekcijske kontrole

Neispravni fenovi, produžni kablovi, ventilatori...

  • 27.07.2018. 08:06

Republička tržišna inspekcija utvrdila je neusklađenosti sa propisanim uslovima bezbjednosti kod šest tipova neprehrambenih potrošačkih proizvoda prilikom kontrole 23 uzorka, za koje su do sada završene laboratorijske analize.

Portparol Inspektorata Republike Srpske Dušanka Makivić izjavila je  da je inspekcija u ovoj godini izvršila 66 kontrola proaktivnog nadzora neprehrambenih potrošačkih proizvoda koji se prometuju na tržištu, u kojima su kontrolisana 64 modela proizvoda. 

Ona je navela da su kontrolisani električni fenovi, kafe-aparati, kuhala za vodu, produžni kablovi za upotrebu u domaćinstvu, usisivači, ventilatori i drugi. 

"U slučajevima kada je riječ o administrativnim nedostacima kao što su uputstva za upotrebu, nepotpuna deklaracija ili slično, inspekcija je naložila otklanjanje nedostataka, nakon čega su subjekti izvršili usklađivanje 617 komada proizvoda, kako bi ispunjavali propisane norme. Riječ je o 170 fenova, 172 kuhala za vodu i 275 ventilatora", precizirala je Makivićeva. 

Ona je dodala da su sa tržišta povučeni proizvodi čiji se nedostaci, zbog neusklađenosti, nisu mogli otkloniti. 

Prema njenim riječima, riječ je o rizicima od strujnog udara ili neadekvatnoj zaštitnoj funkciji, zbog čega je sa sa tržišta povučeno 64 proizvoda i to 29 fenova, 28 produžnih kablova za upotrebu u domaćinstvu i sedam ventilatora. 

Makivićeva je podsjetila da nadležne inspekcije Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta već godinama, u saradnji sa Agencijom za nadzor nad tržištem BiH, realizuju proaktivne kontrole neprehrambenih potrošačkih proizvoda, a u smislu primjene Zakona o opštoj bezbjednosti proizvoda i pripadajućih podzakonskih akata. 

U skladu sa planom nadzora za 2018. godinu, napomenula je Makivićeva, planirano je ispitivanje oko 20 različitih grupa proizvoda.