Konstitutuvna sjednica 10. saziva NS RS

Nedeljko Čubrilović novi-stari predsjednik parlamenta Srpske

  • 19.11.2018. 19:11

Nedeljko Čubrilović novi je stari predsjednik Narodne sakupštine Republike Srpske. Za njega je glasao 51 poslanik, što je bilo i više nego dovoljno da Čubrilović ponovo zasjedne na čelo parlamenta.

Imao je, ipak pritvkandidata, i to iz redova svoje stranke. Duška Ivića je predložio klub poslanika DNS, ali taj prijedlog nisu podržali Spomenka Stevanović, Milan Dakić i Spomenko Stojanović, koji su, kao grupa poslanika, predložili Nedeljka Čubrilovića. 

Zanimljivo je da je Čubrilovićevu pobjedu, nakon glasanja, proglasio Dane Malešević, takođe DNS-ovac, koji je podršku dao Dušku Iviću, a parlamentom je predsjedavao kao najstariji poslanik.

"Kao predsjednik desetog saziva Narodne skupštine i dalje ću se zalagati za očuvanje Republike Srpske u skladu sa Ustavom i međunarodnim aktima kojim je određen državotvorni subjektivitet Republike Srpske, unutrašnja struktura BiH, položaj konstitutivnih naroda i sva druga prava građana", istakao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske. 

Za Nedeljka Čubrilovića su, osim tri DNS-ovca, glasali svi SNSD-ovci, Ujedinjena Srpska, Socijalistička partija, dva poslanika iz grupe Obrena Petrovića, koalicija Zajedno za BiH, te NDP-ovi Dragan Čavić, Aleksandar Fulurija i Nataša Stevanović, a zanimljivo je da PDP-ov Igor Crnadak, nije nikako glasao. 

Duško Ivić je dobio svega osam glasova, svi iz DNS-a. Pred cijelim sastavom Narodne skupštine, na služenje Srpskoj su se svečano zakleli Željka Cvijanović i Milorad Dodik, a svečanosti su prisustvovali premijerka i predsjednica skupštine Srbije, Ana Brnabić i Maja Gojković, te generalni sekretar srpskog predsjednika, Nikola Selaković. 

Željka Cvijanović i Milorad Dodik poručuju da će njihov rad u naredne četiri godine biti usmjeren na jačanje Srpske.

"Nakon dva mandata na mjestu predsjednika Republike Srpske, osjećam se ponosno, jer sam ostvario sve ciljeve na očuvanju Srpske u ovom vremenu. Izborom za člana predsjedništva moja politika se neće mijenjati. Mijenja se samo moje radno mjesto. Još ostajem u RS i nikuda ne idem", istakao je Milorad Dodik, novoizabrani član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.  

"Izbor za predsjednika doživljavam kao priznanje za sve što sam zajedno sa svojim kolegama činila kao predsjednik Vlade u vremenu koje nije bilo ni malo lako i u okolnostima u kojima su brojni izazovi prijetili sa svih strana. Razumjela sam tad, kao što razumijem i sad da su jake institucije najbolja odbrana od svih prijetnji i najbolja garancija opstanka Republike", istakla je Željka Cvijanović, predsjendik Republike Srpske. 

U skupštinskoj sali će naredne godine sjediti veliki broj iskusnih poslanika, ali ima i novih imena. Svima njima je, odmah po završetku dodjele sertifikata, održano i kratko predavanje o načinu glasanja i drugim tehničkim stvarima.

Među novim poslanicima ima i onih koji su se potrudili da današnja sjednica ne bude tako svečana, a jedan od njih je SDS-ov Nebojša Vukanović, koji je parlament Srpske nazvao bordelom. Rad budućeg saziva će naredne četiri godine sigurno biti više nego zanimljiv, naročito nakon poslednjih previranja u pojedinim parlamentarnim strankama. Osim u DNS-u, jedinstva nema ni u SDS-u koji, kako saznajemo, nema ni šefa poslaničkog kluba.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм