Organizacija starješina VRS

Ne zaboraviti žrtve zločinačkog napada NATO

  • 24.03.2021. 18:00

Srpski narod nikada neće i ne smije zaboraviti zločinački čin NATO snaga, kao što nikada neće zaboraviti žrtve najsramnijeg zločinačkog napada na nevini srpski narod i njegovu imovinu, saopštila je Organizacija starješina Vojske Republike Srpske.

U ovoj organizaciji ističu da iskreno vjeruju da će zločinci jednog dana biti privedeni, ako ne ljudskoj, onda Božijoj pravdi.

"Predsjedništvo Organizacije sa posebnom pažnjom i pijetetom čuva sjećanje na necivilizacijsko i zločinačko iživljavanje najmoćnije vojne sile svijeta u istoriji čovječanstva na malu i nezaštićenu Republiku Srpsku u operaciji `Namjerna sila` 1995. godine, kao i na operaciju `Milosrdni anđeo` na Saveznu Republiku Јugoslaviju i našu braću 1999. godine, bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN", navodi se u saopštenju.

Iz Organizacije starješina VRS podsjećaju da je na današnji dan prije 22 godine NATO izveo prvi napad na jednu suverenu i nesvrstanu zemlju, a tokom 78 dana agresije u napadima avijacije zapadne alijanse ubijani su nevini civili, uništavana infrastruktura i privredni kapaciteti jedne male, ali, iznad svega, ponosne zemlje.

"Avioni NATO-a su u večernjim časovima počeli bjesomučno bombardovanje SR Јugoslavije. Pod izgovorom sprečavanja humanitarne katastrofe u južnoj srpskoj pokrajini, na Kosovu i Metohiji, u akciji nazvanoj paradoksalnim imenom `Milosrdni anđeo`, avijacija sjevernoatlantske alijanse napala je bez ikakve objave rata SR Јugoslaviju, protivno svim principima i normama međunarodnog prava, stala na stranu terorističke i kriminalne organizacije OVK i izvršila nasilnim putem secesiju dijela teritorije Srbije i na nečuven način stvorila lažnu državu Kosovo", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je bombardovanje SR Јugoslavije okončano 10. juna usvajanjem Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN, nakon čega je uslijedilo povlačenje vojske i policije iz pokrajine i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

"Kakav su mandat međunarodne trupe dobile i kako su se ponašale na Kosovu najbolje govore događaji iz 2004. godine, kada međunarodne snage nisu mogle obezbijediti elementarnu zaštitu preostalog srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji", navode iz Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

Na današnji dan prije 22 godine pala je prva bomba na SR Јugoslaviju, čime je počela serija vazdušnih napada NATO snaga.

Tokom 78 dana agresije korištena su ubojna sredstva zabranjena međunarodnim konvencijama, uključujući kasetne bombe i granate punjene osiromašenim uranijumom.

U velikim civilnim razaranjima, nezabilježenim u savremenoj svjetskoj istoriji, ubijeno je nekoliko hiljada ljudi, a više od 6.000 zadobilo je ozbiljne povrede, koje su u velikom broju izazvale trajni invaliditet.

U ratnim razaranjima uništeni su mnogi privredni infrastrukturni objekti. Ukupna ratna šteta procijenjena je na više od 100 milijardi dolara, ne računajući neprocjenjivu štetu nanesenu prirodnoj sredini i dugoročne posljedice po zdravlje ljudi.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм