Ne stišavaju se osude iz Republike Srpske zbog nedavno usvojene Rezolucije o poštovanju žrtava ustaškog režima

  • 30.05.2020. 20:13

Ne stišavaju se osude iz Republike Srpske na Rezoluciju o poštovanju žrtava ustaškog režima, koju je nedavno usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Za vladajuću koaliciju u Srpskoj neprihvatljiv je i naziv rezolucije koja kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu državu Hrvatsku koja je sprovodila sistemsko iseljavanje, pokrštanje i ubijanje Srba. Međutim, opozicija, koja je za Rezoluciju glasala, u njoj ne vidi ništa sporno. Možda su zaboravili da je od Ustaške ruke stradao najveći broj Srba, i da se srpske žrtve u Rezoluciji pominju poslije Hrvata i bošnjaka, što je, kažu u Srpskoj, nedopustivo. Podsjećaju da je nad Srbima u Drugom svjetskom ratu izvršen genocid, i da je neprihvatljivo da se tako nešto ne pominje u Rezoluciji.

"Ovo što dolazi na dnevni redu ponedjeljak u direktnoj je vezi sa dokumentima koje je usvoji Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sa brojnim manjkavostima koja je nažalost po mom utisku, govorim o svojim impresijama je rezultat očiglednog kompromisa sa predstavnicima bošnjačkog naroda i posebno su problematične vrlo široke formulacije u okviru preambule koje daju prostora za različita tumačenja i identifikaciju, pod navodnim znacima, fašističkog režima i tamo gdje ga ima i tamo gdje ga nema", rekao je Dragan Čavić, poslanik NDP-a u NS RS.

Za Srpsku je usvojena Rezolucija čista podvala bez istorijske verifikacije, na koju su nasjeli SDS i PDP. Istorijske činjenice su jasne, Ustaše su nad Srbima vršile monstruozne zločine o čemu postoje i svjedočenja. Istoričari čuvaju istinu od zaborava i podsjećaju na zakone Ante Pavelića koji je prvo zabranio ćirilicu, zatim srpske škole i pravoslavnu vjeru.

"Treba reci da postoji nekoliko karakteristika genocida nad Srbima u Bosni i Hercegovini koji ga izdvajaju od svih ostalih genocida i zločina i stradanja koji su se desili u okviru Drugog svjetskog rata. Prije svega treba naglasiti da je taj genocid bio planiran. On nije bio neko stihijsko divljanje neke mase ili ideologije, on je bio vrlo svjesno planiran i vrlo svjesno sa planom provođen", ističe Dragan Mastilović, profesor istorije.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, 20. maja usvojio je Rezoluciju o poštovanju žrtava ustaškog režima. Tada nisu prihvaćeni amandmani SNSD-a u koje je bio uvršten i dio koji je vezan za rezoluciju koju je 2015. godine usvojila Narodna skupština Republike Srpske, a koja se zasniva na dokumentima ustaške vlasti u kojima piše da je politika NDH istrebljenje po sistemu: trećinu Srba, Јevreja i Roma pobiti, trećinu pokrstiti, a trećinu protjerati. Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić kaže da je za porodice srpskih žrtava rata neprihvatljiva Rezolucija o poštovanju žrtava ustaškog režima jer nipodaštava srpske žrtve u Drugom Svjetskom ratu.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)