Zakon pred poslanicima

Ne postoji važeći propis koji uređuje radio -amaterizam

  • 12.02.2019. 10:38

Razlog donošenja zakona o radio-amaterizmu u Republici Srpskoj, koji se danas u Narodnoj skupštini razmatra u formi nacrta, sadržan je u činjenici da ne postoji važeći propis koji na jedinstven način uređuje ovu oblast u Srpskoj.

Obrazlažući pred narodnim poslanicima ovaj nacrt zakona, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da je u ovom aktu sadržana stvarna potreba da se sistemski uredi opšti interes, kao i obaveze i ovlašćenja Saveza radio-amatera Srpske i radio-amaterskih klubova, postupanje radio-amatera i radio-amaterskih klubova u vanrednim situacijama, kao i druga pitanja od značaja za ovu oblast. 

"Imajući u vidu važnost radio-amatera u sistemu zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama, te činjenicu da oni čine važnu komponentu u radio-mreži za vanredne okolnosti, uređenost ove oblasti je od značaja za Srpsku", istakao je Trninić. 

U obrazloženju Nacrta zakona navedeno je da je Savez radio-amatera Republike Srpske udruženje koje objedinjava aktivnosti svih amaterskih radio-klubova i samostalnih članova, radio-operatora koji djeluju na teritoriji Srpske. 

Savezu su, navodi se u obrazloženju, povjerena javna ovlaštenja koja vrši samostalno ili putem radio-amaterskih klubova u svom sastavu s ciljem ispunjavanja obaveza i dužnosti u vanrednim situacijama, a radi očuvanja života i zdravlja ljudi, opštih javnih dobara, kao i dobara od opšteg interesa. 

Ovim zakonom sistemski se uređuje odnos između Saveza, radio-amaterskih klubova i radio-amatera. 

Mreža radio-stanica za potrebe u vanrednim situacijama ima zadatak da povezuje regije i gradove Republike Srpske u slučaju pada ili opterećenja osnovnih komunikacija, te je na ovaj način Srpska pokrivena radio-vezama kojima je moguće prenijeti govor, tekst, manju sliku ili faks. 

Sistem radio-veze je pouzdan i jeftin subjekt koji se može u svakom trenutku staviti u službu humanitarnih potreba stanovništva i institucija i koji je potpuno nezavisan od distributera fiksne i mobilne telefonije, interneta, električne energije i drugih.